Mammor vann kampen mot barnens anemi
Brist på vatten i bergsområdet Ica i södra Peru gör barnen sjuka i anemi.
– När vattnet tar slut är vi tvungna att använda flodvatten, vi kokar det och häller i klor men barnen får ändå diarré och utslag i ansiktet, säger Cristina Liduvina Rupire Garibay från byn Casablanca.
Hon och andra mammor blev trötta på att barnen alltid var sjuka och startade med hjälp av Diakonia ett cirkeljordbruk. Och nu finns det inga barn med anemi i Casablanca längre.
Till den lilla bergsbyn Casablanca med 145 invånare kommer vatten bara under ett par timmar, två gånger i veckan. Då fyller byborna alla behållare de kan hitta.
– Vattnet ska räcka till dryck, matlagning, hygien, tvätt, städning men också till jordbruket, förklarar Cristina.
Men i stillastående vatten växer bakteriehärdar som gör att det till slut inte går att dricka. Och när dricksvattnet är slut måste familjerna hämta förorenat vatten i floden en bit bort. Mammorna kokar vattnet och häller i klor för att barnen ska få vatten. Men många får ändå diarré och utslag i ansiktet.
Odling för export skapar vattenbrist
Det torra ökenlandskapet i södra Peru är gynnsamt för odling av vattenkrävande grönsaker som sparris och avocado. Stora exportföretag har etablerat sig i området och den storskaliga produktionen har förvärrat en redan svår vattensituation.
Ransonering gäller i princip för alla som bor i området och på vissa ställen får man vänta upp till tre veckor på att vattnet ska rinna till i kranarna.
Målmedvetna bybor startade cirkelbruk
En stor del av barnen i området lider också av blodbrist, anemi. Det leder till trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Men i Casablanca har Cristina och de andra kvinnorna lyckats vända trenden, tack vare ett jordbruksprojekt med stöd av Diakonia.
Projektet går ut på att odla i cirkelbruk. Det gör byborna självförsörjande och ger en mer allsidig och näringsrik kost åt barnen.
Mammorna tröttnade på de ständiga sjukdomarna, och tog saken i egna händer. Lösningen blev en egenkomponerad tallriksmodell med grönsaker, fisk och marsvin.
Ett tiotal familjer i byn gick samman för att göra projektet möjligt. Marken röjdes och jämnades ut för att kunna odlas på. Dessutom byggdes två stora fiskdammar för odling av tilapia-fisk, en av de mest odlade fiskarna i världen. Och till det började de föda upp marsvin.
– Det är en form av kretslopp. Tanken är att jorden i odlingen ska få sin näring från marsvinens avföring. Och när vattnet i fiskdammarna renas och byts ut så använder vi vattnet för att vattna grönsakerna. Och med de grönsaker vi skördar matar vi både fiskar och marsvin, förklarar Cristina.
Bra mat i skolan
I skolmatsalen, där Cristina arbetar, serveras eleverna slutligen såväl grönsaker som fisk och marsvin. Det finns numera inga barn med anemi i Casablanca längre.
– Vi ger barnen egenodlad spenat och mangold som bägge är rika på järn. Läkarna har sagt att blodnivån numera är som den ska, berättar Cristina stolt.
– Som mammor känner vi oss glada, vi har lyckats med vårt mål – att få bort blodbristen hos våra barn.
Nu vill kvinnorna utöka sin verksamhet. De drömmer om att kunna utöka inkomsten genom att framöver öppna en restaurang och bjuda in till ekoturism.
– Just nu odlar vi bara fisk för egen konsumtion, men vi hoppas på att kunna producera så mycket att vi framöver kan sälja också, förklarar Cristina.
Fakta om projektet
PROBLEM
- En storskalig produktion från stora företag har förvärrat en redan svår vattensituation i Ica, Peru.
- Familjer har bara tillgång till vatten ett par gånger i veckan.
- Brist på rent vatten leder till hälsoproblem hos stor del av befolkningen, bland annat anemi (blodbrist) hos barn.
LÖSNING
- Odling av grönsaker i cirkelbruk, fiskodling och marsvinsuppfödning. där allting tas hand om som i ett kretslopp.
- Familjer blir självförsörjande.
- Barnen får grönsaker med högt järnvärde, protein från fisk och marsvin. Blodbristen försvinner.