En kvinna i lila t-shirt och kjol står i en dörröppning i ett hus av tegelsten och lera.
Påverkan

Skatteflykt hindrar utveckling

Varje år förlorar utvecklingsländer mer pengar på grund av företags skatteflykt än vad de får i bistånd – pengar som behövs för satsningar på exempelvis skolor och sjukvård.

Diakonia arbetar för att den globala skatteflykten ska stoppas. Pengarna ska i stället investeras i en långsiktigt hållbar utveckling som främjar jämställdhet.

Regeringar runtom i världen förlorar sammantaget över 500 miljarder dollar i skatteintäkter varje år på grund av företags aggressiva skatteplanering, enligt Tax Justice Network. Ovanpå det förvinner kapital ut landet genom företags och individers olagliga skatteflykt. Ofta råder en gråzon mellan vad som är lagligt och inte. Slutna skatteparadis gör skatteflykt möjlig.

Vi är alla förlorare när skattemedel försvinner, men människor som lever i fattigdom är de som drabbas hårdast. Det handlar om stora summor pengar som skulle kunna investeras i exempelvis sjukvård och utbildning. Orättvisa system och lagar gör att det slår hårdast mot flickor och kvinnor när landet går miste om inkomster. När staten inte kan erbjuda tjänster som vård av anhöriga eller barnomsorg betyder det ofta att flickor och kvinnor inte kan arbeta eller gå i skolan.

Mer måste göras

Att bekämpa skatteflykt ingår i flera internationella överenskommelser. Men politiska lösningar saknar ofta ett rättighetsperspektiv. Utvecklingsländer har inte heller samma möjlighet att delta i beslutsfattande. Åtgärder krävs på flera nivåer samtidigt. Utvecklingsländer behöver bygga upp fungerande skattesystem. Men det internationella finansiella systemet, som idag gör skatteflykt möjlig, måste också förändras.

Diakonia arbetar för en politik som motverkar skatteflykt. Vi pratar med beslutsfattare och för fram våra förslag i media. Vi ger också stöd till våra samarbetsorganisationer runtom i världen för att de ska kunna utkräva ansvar av regeringar och företag.

Detta behövs:

  • Regler för ökad öppenhet i multinationella företags rapportering.
    Företag bör öppet redovisa sina vinster och skatter i varje land de är verksamma. Det ger insyn i om de betalar sin skatt och ger människor möjlighet att kräva ansvar av beslutsfattare och företag.
  • Rika länder måste ta ansvar för sin politik.
    Alla rika länder, inklusive Sverige, bör se över vilka effekter den egna skattepolitiken har på utvecklingsländer. Det måste göras med ett jämställdhetsperspektiv. Det handlar till exempel om att skatteavtal inte ska motverka arbetet mot fattigdom. Det ska inte heller inte stå i vägen för rättigheter för flickor, kvinnor och hbtqi-personer. Att avskaffa skatteparadis är en annan viktig punkt.
  • Ökat inflytande för utvecklingsländer.
    I diskussioner om skattesamarbete och åtgärder mot skatteflykt är fattiga länder en viktig part. De måste därför kunna delta på lika villkor. Det är även viktigt att civilsamhället kan delta i diskussioner och forum där viktiga beslut fattas. Det gäller inte minst organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet.
  • Ökade skatteinkomster för välfärd och jämställdhet.
    Utvecklingsländer behöver bygga kapacitet för att öka sina skatteintäkter och kunna investera i välfärdssystem som bidrar till att främja jämställdhet. Här kan länder som Sverige ge stöd.

    Följ biståndsdebatten!

    Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

    Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
    Man utvinner guld i flodskreva