Lagen skyddar inte längre våldtäktsmän
”En vit klänning döljer inte en våldtäkt”. Med kampanjen lyckades Diakonias samarbetsorganisation ABAAD skapa uppmärksamhet kring den kritiserade libanesiska lag som tillät dömda förövare att slippa sitt straff – om de bara gifte sig med den våldtagna kvinnan. ”Våldtäktslagen” avskaffades 2017.
När "våldtäktslagen" avskaffades var det en seger inte bara för alla kvinnor och barn, utan även för de kvinnoorganisationer som i femton år arbetat för att upphäva den.
Hur många våldtäktsmän som sedan lagen tillkom på 1940-talet har sluppit sitt straff genom att gifta sig med den våldtagna kvinnan finns det ingen statistik på. De som förespråkade den kritiserade våldtäktslagen menade att ett giftermål räddade hedern för den våldtagna kvinnan och hennes familj. Motståndarna pekade istället på det motsägelsefulla i att den utsatta kvinnan dömdes till ett livslångt "fängelse” tillsammans med sin förövare, medan förövaren istället belönades med giftermål.
Blodfläckade bröllopsklänningar
Det var först 2016, när ABAAD och flera andra libanesiska organisationer med stöd av bland annat FN och Diakonia drog igång en kampanj, som frågan hamnade i medias fokus och på politikernas agenda.
Organisationen arrangerade ett flertal demonstrationer med kvinnor klädda i snövita bröllopsklänningar och bandage fläckade av blod för att poängtera att ett bröllop aldrig varken kan sudda ut eller gömma det brott som har begåtts.
Innan kampanjen lanserades visade en undersökning som ABAAD hade låtit göra att enbart en procent av den libanesiska befolkningen kände till artikel 522 i lagen som friade förövarna. Men informationskampanjen skapade stor uppmärksamhet kring kvinnor och flickors rättigheter som resulterade i att 2 miljoner människor fick kännedom om lagen.
"Att förändra diskriminerande och förtryckande lagar är en jätteviktig pusselbit i kampen för jämställdhet. I detta arbete är kvinnorättsorganisationernas arbete avgörande."
Jenny Enarsson, jämställdhetsrådgivare på Diakonia
Seger för kvinnors och barns rättigheter
Med det i ryggen kunde organisationerna trycka på för en lagändring i den libanesiska brottsbalken som resulterade i den historiska omröstningen då parlamentet upphävde lagen.
– Det är en seger för kvinnors och barns rättigheter i Libanon, för det visar att lagstiftarna vill stötta brottsoffren och stoppa kulturen av straffrihet, sa Roula Masri, jämställdhetsansvarig på ABAAD i samband med att lagen avskaffades.
Fortsatt kamp för jämställdhet
I Libanon gick dock åsikterna bland kvinnorättsorganisationer i sär när det gäller vad avskaffandet egentligen innebar. Vissa organisationer menade att lagändringen inte var tillräcklig för att skydda kvinnor och flickors rättigheter. Roula Masri höll med men poängterade att avskaffandet av lagen var ett steg i rätt riktning. Men hon påpekade att för att lagändringen skulle få avsedd effekt måste det viktiga arbetet med att utbilda i frågor som rör könsbaserat våld och kvinnors rättigheter fortsätta:
– Vi kommer att vara kompromisslösa inför lagar och praxis som ifrågasätter kvinnors och flickors värdighet i Libanon, sa Roula Masri då.
ABAAD har sedan dess informerat kvinnor och män i de mest marginaliserade grupperna, så som flyktingar och gästarbetare, om frågor som har med rättshjälp och reproduktiv hälsa att göra. De har även utbildat prioriterade grupper som exempelvis polisen i hur de bör bemöta och arbeta med personer som utsatts för sexuellt våld för att bryta den existerande kulturen av att skuldbelägga den utsatta.
– Att förändra diskriminerande och förtryckande lagar är en jätteviktig pusselbit i kampen för jämställdhet, säger Diakonias jämställdhetsrådgivare Jenny Enarsson och betonar att det arbete som ABAAD och de andra libanesiska kvinnorättsorganisationerna utför verkligen gör skillnad.
Nyheter om rättvisa genom jämställdhet
Följ biståndsdebatten!
Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.