En ung kvinna i jeansjacka håller upp en knuten näve och ler mot kameran.
Opinion

Ingen rättvisa utan jämställdhet

Diakonias opinionsarbete har en tydlig ledstjärna – feminism. Varför? För att överallt i världen är det just flickor, kvinnor och hbtqi-personer som drabbas hårdast av fattigdom och förtryck.

Det blir ingen riktig rättvisa utan jämställdhet. Därför behövs en feministisk analys och ett samarbete med feministiska rörelser för att hitta rätt lösningar för att bekämpa fattigdom och förtryck.

Världen är fortfarande orättvist uppdelad utifrån kön. Miljontals kvinnor saknar möjlighet till säkra jobb och inkomster, könsrelaterat våld är ett enormt globalt problem och i en del länder ökar mödradödligheten igen efter årtionden av nedgång. De senaste åren har synen på jämställdhet världen över gått mot mer konservativa normer och värderingar. Flickor, kvinnor och hbtqi-personer får sina rättigheter kränkta överallt i världen. Ojämställdheten ökade dessutom globalt under coronakrisen, och på många platser går återhämtningen långsamt. 

Därför arbetar Diakonia utifrån ett feministiskt perspektiv. Det innebär att vi analyserar hur flickor, kvinnor och hbtqi-personer drabbas fattigdom och förtryck. Och vi driver på för lösningar som främjar jämställdhet. I det arbetet är det viktigt att lyssna till lokala feministiska organisationer och andra kvinnorättsförsvarare som vi samarbetar med. De vet bäst vilka lösningar som krävs för att skapa förändring.

Så jobbar vi

  • Vi sprider kunskap till politiker och andra makthavare om internationella skattefrågor, företagande och utvecklingsfinansiering. De är viktiga frågor för jämställdheten.
  • Vi kräver ett stopp för den globala skatteflykten som gör att pengar går till skatteparadis i stället för till välfärd. Det håller flickor och kvinnor i obetalt hemarbete. Vi driver också på för skattesystem som gör att flickor och kvinnor får mer resurser och fler rättigheter.
  • Vi arbetar gentemot politiker och företag för att lagar kring mänskliga rättigheter och företagande ska tas fram med ett feministiskt perspektiv som förbättrar arbetsvillkoren för kvinnor och hbtqi-personer.
  • Vi kräver att Sverige gör mer för att motverka hotet mot demokratin och civilsamhället. Vi belyser hur viktigt ett starkt civilsamhälle är för att feministiska rörelser ska kunna organisera sig.
  • Vi kräver att de som försvarar kvinnors och hbtqi-personers rättigheter får stöd och skydd av Sverige och EU. Både i biståndspolitiken och när det gäller handel och företagande.

    Gjorde den feministiska utrikespolitiken någon skillnad?

    Utrikesminister Tobias Billström valde 2022 att slopa den feministiska utrikespolitiken och menade att det inte skulle göra så stor skillnad på innehållet. Hör Anna Berggren, policyrådgivare på Diakonia, berätta i filmen varför det inte stämmer eller läs mer här.

    Kampanjbild - Kvinnor iklädda trasiga och blodfläckade brudklänningar

    Framgång i Libanon

    Lagen skyddar inte längre våldtäktsmännen

    Med kampanjen ”En vit klänning döljer inte en våldtäkt” lyckades Diakonias samarbetsorganisation Abaad skapa uppmärksamhet kring den kritiserade libanesiska lag, som tillät dömda förövare att slippa sitt straff – om de bara gifte sig med den våldtagna kvinnan. När ”våldtäktslagen” avskaffades 2017 var det en seger inte bara för alla kvinnor och flickor, utan även för de kvinnoorganisationer som i femton år arbetat för att upphäva den.

    Följ biståndsdebatten!

    Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

    Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
    Man utvinner guld i flodskreva