En flicka med svart sjal över huvuet sitter i en stentrappa och ser in i kameran.
Skolprojektet

Sara satte stopp för sin egen könsstympning

Sara är 14 år gammal. Hon bor på den fattiga landsbygden utanför staden Assiut i Egypten. Området är konservativt och det är vanligt att flickor könsstympas, trots att det egentligen är förbjudet i Egypten. Så skulle det antagligen ha varit för Sara också, om hon inte hade varit med i Skolprojektet.

– Jag älskar Skolprojektet! Där fick vi lära oss vad könsstympning är och varför det är farligt, säger Sara.

När Sara fick höra om riskerna gick hon hem och pratade med sin mamma och sa att hon ville slippa bli könsstympad.

– Mamma lyssnade på mig. Hon kände inte till att det var farligt. Hon blev glad för att jag hade fått den kunskapen och för att jag berättade för henne. Det var lätt att övertyga min mamma, så då gick jag och pratade med min bror och mina kusiner och förklarade för dem hur farligt könsstympning är och de lyssnade också och sa att de skulle se till att inga släktingar skulle drabbas.

Saras mamma sitter bredvid när Sara berättar. Hon nickar.

– Det var helt ny information för mig. Vi trodde att könsstympning var bra. Vi visste inte att det var skadligt. Så när vi fick veta så bestämde vi att Sara och hennes kusiner inte skulle utsättas, säger Saras mamma.

Sara bor med sina föräldrar och sin syster Basmala som är 16 och sin bror Abdelrahim som är 18 år, i en liten by utanför staden Assiut, i det som brukar kallas övre Egypten. Där är traditionerna starka och kunskaperna om effekterna och farorna med kvinnlig könsstympning är bristfälliga. Dessutom är barnäktenskap vanligt och många tjejer tvingas sluta skolan i förtid. Att vara flicka i de här områdena kan vara väldigt svårt. En del flickor får knappt lämna hemmet. Skolprojektets aktiviteter är nästan det enda som finns att göra på fritiden.

Närbild av en flicka med svart sjal om huvudet.

"Jag är glad att jag fick lära mig om könsstympning, och jag är väldigt glad för att jag slipper utsättas."

– Jag älskar allt med det här projektet, jag går alltid på aktiviteterna. Min bästa kompis heter Malak och hon är också med i projektet, säger Sara.

Om någon av Saras kompisar skulle berätta att de eller deras småsystrar skulle könsstympas så skulle Sara berätta för dem hur farligt det är.

– Jag är glad att jag fick lära mig om könsstympning, och jag är väldigt glad för att jag slipper utsättas, säger hon.

Sara gillar skolan och i framtiden vill hon utbilda sig till sjuksköterska.

– Jag vill göra mina föräldrar glada och stolta, säger hon.

En grupp barn står på en skolgård.

Fakta om könsstympning i Egypten

  • FN uppskattar att 80 procent av kvinnorna i Egypten är könsstympade, trots att det har varit förbjudet sedan 2007.
  • Både kristna och muslimska flickor utsätts för brottet, som kan ge den som utför könsstympningen upp till 20 års fängelse.

    Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

    Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.