Fyra leende barn och ungdomar står tillsammans och ser in i kameran. Bakom dem syns några träd.
Zimbabwe

Män för jämställdhet

– Mina barn säger att jag är en förändrad man, säger Luphia Mtonga från Zimbabwe. Här arbetar Diakonia med att engagera män för jämställdhet. Efter att Luphia fått lära sig om könsbaserat våld och mänskliga rättigheter är han nu en förkämpe för jämställdhet.

Luphias uppdrag – att lära andra män hur jämställda relationer fungerar och visa att alla i familjen vinner på det. Och eftersom detta är frågor som gäller liv och död kan också liv räddas.

Det är svårt i början. Inte alla män vill acceptera att mannen inte måste vara sträng och slå sin fru eller barn om de inte gör exakt som han vill.

– Många män motsätter sig det här. De säger att det är afrikansk kultur att slå sin fru eller barn och man tycker att kvinnan är en del av mannen. Men vi män behöver förstå att kvinnan är en egen person, och att vi måste fråga vad hon vill och mår bra av, säger Luphia.

Men Luphia Mtonga, som är folkvald representant för sitt område ger inte upp. Varje gång det är möte med rådet i byn får han 20 minuter för att prata om hur män kan välja att låta bli att misshandla fru och barn och istället lära sig att respektera dem.

– I min roll kan jag prata med alla – kyrkliga ledare, män, kvinnor, gamla och unga. Jag vill vara en förebild för hur man kan leva med andra människor. Män slåss mycket i det här området och många har slagit sina fruar så att äktenskapen slutar i skilsmässa, det måste förändras, säger han.

En grupp med många människor, både vuxna och barn, ser in i kameran och står framför träd och ett hus med halmtak.

Lite i taget accepterar männen vad Luphia Mtonga och de runt 50 andra förkämparna säger – att de kan respektera sin fru och sina barn istället för att slå dem. Och gradvis förändras samhället.

– Det är väldigt vanligt med könsbaserat våld här. Det är förklätt till norm även för kvinnorna, ”om han inte slår mig älskar han mig inte”, och många män är övertygade om att kvinnor går att disciplinera. Det leder till mycket skador och många förlorade liv, säger Sikhathele Matambo, som är föreståndare för Diakonias samarbetsorganisation.

Bråk ledde till slag

Faithful Chingwara, som bor på med sin familj på en liten gård i sydvästra Zimbabwe, berättar att hon och hennes man brukade bråka mycket. De lever av jordbruk, och det är svårt att få pengarna att räcka till. Tidigare grälade de ständigt om ekonomin, bråk som ofta slutade med att Faithful blev slagen.

Närbild av två leende ungdomar. Den ena har en rosa sjal på huvudet. Bakom dom syns gröna träd.

– Han slog mig och var väldigt arg. Det var normalt att bråka och inte förstå varandra. Nu vet jag att vi måste diskutera våra problem i stället. Det är det jag vill lära andra, säger Faithful Chingwara.

Sedan ett par år tillbaka är hon lokal familjerådgivare, utbildad av Diakonias samarbetsorganisation för att stötta andra att komma ur en spiral av könsbaserat våld.

Organisationens grundtanke är att jobba med alla i familjen för att komma till rätta med problemen. Insatserna varierar från väldigt konkreta – som juridisk hjälp till misshandlade kvinnor och ekonomisk hjälp vid skilsmässa, till mer systematiska. Kvinnor får lära sig om sina rättigheter och gå utbildningar i att vara en stödfunktion till andra som har drabbats. Männen får lära sig just att de inte behöver slå för att bevara sin maskulinitet eller makt.

Jag var en sträng man förut

Luphia Mtonga berättar om sin egen förändring. Det märks att han är genuint lycklig över att dela med sig av de insikter han har gjort senaste åren. Han är en förändrad man, säger han, och allt beror på att han har lärt sig att respektera sin fru och sina barn i stället för att disciplinera dem.

– Jag var en sträng man förut. Jag brukade vara väldigt sträng mot min familj, men det har förändrats totalt. Nu pratar vi med varandra i stället.

Han tar ett exempel från samma dag:
– Jag sa till barnen i morse att de skulle nacka två hönor till middagen, att de skulle göra det direkt. Men de gjorde det inte förrän nu på eftermiddagen! Hade det här varit förut, innan jag förändrades, då hade det betytt krig! Jag hade blivit så arg. Nu pratar jag med dem istället och diskuterar varför det blev så.

– Nu säger barnen ”pappa, du är en förändrad man, du lyssnar på oss”. Jag har en lycklig och hälsosam familj.

Och det är inte bara familjer som räddas. Också liv.

– Att män blir engagerade i de här frågorna har att göra med liv och död, folk mördades förut, både män och kvinnor. Jag ser stor förändring i människors attityd, de vill prata i stället för att slåss, säger Luphia Mtonga.

PROBLEM

  • Könsbaserat våld är norm i många mindre samhällen i Zimbambwe, det ses som en del av kulturen.
  • Mannen använder våld mot både kvinnor och barn för att "disciplinera familjen".


    LÖSNING

    • Fokus ligger på att skapa jämställda relationer där hela familjen mår bättre.
    • Männen utbildas som förebilder, så kallade "förkämpar" i sina områden och lär i sin tur ut vad de lärt sig till andra män.
    • Kvinnor blir familjerådgivare och stöttar kvinnor som är i samma situation som de själva varit i.


      RESULTAT

      • Liv kan räddas när män inte slår.
      • Ett mindre våldsamt samhälle och lyckligare mer jämställda familjer.

        Swisha en gåva

        Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

        Varför behöver vi din epostadress?

        När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

        Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev