Jämställdhet
Diakonia vill att alla människor, oberoende av könsidentitet och sexuell läggning ska ha makt, kunskap och möjlighet att vara med och forma sitt eget liv och samhället som de lever i. Överallt hålls människor tillbaka av gamla åsikter, strukturer och traditioner. Orättvisor som grundar sig på fördomar om kön är några av de svåraste att förändra. Men också de absolut viktigaste!
Jämställdhet är enligt Agenda 2030 en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Mål nummer 5 i Agenda 2030 säger att vi når jämställdhet ”när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling”. Makt, inflytande och resurser i samhället behöver fördelas lika.
Det går framåt...
Många framsteg har gjorts de senaste trettio åren när det gäller jämställdhet i världen. Exempelvis går allt fler flickor i skolan och fler flickor fullföljer också skolåren. Färre flickor gifter sig och föder barn medan de själva är barn.
Men utvecklingen går långsamt och är hackig. Det är vanligt med diskriminering och stereotyper som begränsar människors liv. Och världen är fortfarande orättvist uppdelad utifrån kön. Könsrelaterat våld är ett enormt globalt problem och i en del länder ökar mödradödligheten igen efter att ha minskat under flera årtionden.
...men också bakåt
De senaste åren har vi också sett en global tillbakagång för värderingar kring jämställdhet. Allt fler stater ifrågasätter att flickor, kvinnor och hbtqi-personer har mänskliga rättigheter på samma villkor som män. Ojämställdheten i världen ökade dessutom under coronapandemin, och på många håll går återhämtningen långsamt.
Idéer om vad som är accepterat eller inte hindrar oss alla att vara fria. Att arbeta feministiskt är därför inte en fråga om enbart flickor och kvinnor. Men vi vet att flickor, kvinnor och hbtqi-personer drabbas hårdast. Därför är det kampen för deras rättigheter som är allra viktigast för oss. Utan jämställdhet finns varken mänskliga rättigheter, demokrati eller utveckling.
Ingen rättvisa utan jämställdhet
På Diakonia menar vi att det inte går att uppnå riktig rättvisa utan jämställdhet och därför behövs en feministisk analys och ett samarbete med feministiska rörelser för att hitta rätt lösningar för att bekämpa fattigdom och förtryck.
Idéer om vad som är accepterat eller inte hindrar oss alla från att vara fria. Att arbeta feministiskt är därför inte en fråga om enbart flickor och kvinnor. Men vi vet att flickor, kvinnor och hbtqi-personer drabbas hårdast. Utan jämställdhet finns varken mänskliga rättigheter, demokrati eller utveckling.
Att arbeta utifrån ett feministiskt perspektiv innebär att vi analyserar hur flickor, kvinnor och hbtqi-personer drabbas av problem som skatteflykt eller företags bristande respekt för mänskliga rättigheter. Vi driver också på för lösningar som främjar jämställdhet. I det arbetet lyssnar vi till lokala feministiska organisationer och andra kvinnorättsförsvarare som vi samarbetar med. De vet vilka lösningar som krävs för att skapa hållbar förändring.
Fakta om jämställdheten i världen
- Kvinnor världen över lägger 2,8 timmar mer än män på obetalt hushållsarbete, varje dag. Det kan till exempel handla om att ta hand om äldre eller sjuka familjemedlemmar, eller städning och matlagning. Detta ger kvinnor mindre tid till betalt arbete eller till personlig och professionell utveckling.
- 230 miljoner kvinnor och flickor i världen har genomgått någon form av könsstympning. Tyvärr har siffran gått upp de senaste åren. Könsstympning är ett brott mot flickors och kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter, och att utrota kvinnlig könsstympning är ett av delmålen i Agenda 2030.
- Globalt tjänar kvinnor 24 procent mindre än män. Inget land i världen har uppnått ekonomisk jämlikhet mellan kvinnor och män. Jämställdhet och fattigdom hänger ihop - i länder där jämställdheten ökar minskar också fattigdomen.
- Varje år dör 287 000 kvinnor på grund av graviditet eller förlossning. Omkring 95 procent av dödsfallen sker i låginkomstländer, och hade kunnat förhindras med tillgänglig och god sjukvård.
- Vid den fjärde internationella kvinnokonferensen i Peking 1995, kom 189 regeringar runtom i världen överens om att arbeta för jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor. På konferensen antogs FN:s så kallade Pekingdeklaration. I den definieras kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter.
Zimbabwe
Jämställdhet handlar om överlevnad
I Zimbabwe har en tredjedel av alla flickor och kvinnor blivit utsatta för sexuellt våld. Här är jämställdhet en fråga om överlevnad. Diakonia arbetar med både män och kvinnor för att stoppa våld mot kvinnor i området Mwenezi. Där har åsikterna ändrats! Fredsklubbar samlas och diskuterar hur män och kvinnor kan leva fredligt. Antalet fall av kvinnomisshandel har minskat dramatiskt.
Bangladesh
Cykeln är den snabbaste vägen till jämställdhet
Bangladesh är ett av de länder i världen med högst andel barnäktenskap. Fattigdom och destruktiva traditioner leder till att flickor ofta tvingas hoppa av skolan för att bli bortgifta.
Men för flickor som går kvar i skolan är risken att bli bortgift betydligt mindre. Därför finns Cykelprojektet!
Cykeln är ett säkert och ekonomiskt färdmedel som ger flickor en tryggare skolväg. Det säkrar flickors skolgång och minskar risken för barnäktenskap. Dessutom innebär det ökad rörlighet, frihet och självkänsla.
Peru
Trygga rum som räddar liv
Varje år dödas mer än 10 hbtqi-personer i Peru, och medellivslängden för transkvinnor är 35 år. Diskriminering och våld är vardag.
Diakonias kärleksprojekt finns för allas rätt att vara och älska den de vill. Vi vill att hela världen ska vara en trygg plats, men det är den inte. Därför skapar vi trygga rum för unga hbtqi-personer. I projektet får deltagarna lära sig om sina rättigheter och om hur de ska utkräva dem.