Barnboksprojektet – Så funkar det
Att barn får leka, pyssla och lyssna på berättelser är viktigt för deras utveckling. Oavsett var de bor har barn rätt att vara barn - kreativa och fulla av fantasi och nyfikenhet.
Konflikten i Palestina drabbar barnen hårt. Våldet och rädslan sätter djupa spår, och trauman som inte bearbetas kan leda till svår psykisk ohälsa.
En plats att vara barn
Barnboksprojektet skapar rum där barnen får leka, läsa och lära. De får prata, dansa och sjunga. Uttrycka sina känslor och tankar. Och det finns vuxna och andra barn som lyssnar, stöttar och förstår. För ett ögonblick får barnen tänka på annat än våld, lidande och konflikt. Leken är avgörande för barnens hälsa.
– Vi vill ge barnen en trygg plats där de kan känna sig fria, uttrycka känslor och tankar och lära sig nya saker. Vi vill ge dem ett andrum i en väldigt våldsam vardag, säger Rand Baba på Tamerinstitutet.
I Palestina är våldet ständigt närvarande. Barnen som växer upp här lever med en konstant rädsla för att något ska hända dem, deras familj och vänner. Det skapar stress som leder till psykisk ohälsa. På Västbanken är bosättarvåldet och Israels ockupation ett dagligt hot och i Gaza pågår just nu ett av de dödligaste krigen i modern tid.
Just här är behovet av en trygg plats i tillvaron stor. En plats där barn kan känna sig fullständigt säkra och bara få vara barn. Ett andrum. En plats där de får uttrycka sina känslor och öva på att tolka sin omgivning - även när den är svår att förstå.
Biblioteken är frizoner
Diakonia driver tillsammans med vår samarbetsorganisation Tamerinstitutet Barnboksprojektet för att barn ska få tillgång till kultur och läsande. Vi finns på runt 80 bibliotek på Västbanken och Gaza. Biblioteken fungerar som frizoner för barn och deras familjer. De är platser fria från politisk eller religiös inblandning. Hit kommer barnen för att läsa böcker, ta del av berättelser, vara kreativa och träffa andra barn. Samtidigt växer de och bli mer medvetna.
Barnen i Gaza kan inte gå i skolan. Många skolor är helt sönderbombade. För att barnen inte ska gå miste om all kunskap får de genom Barnboksprojeket också undervisning i skolämnen, som att läsa och räkna.
Även på Västbanken och i östra Jerusalem har våldet eskalerat sedan kriget bröt ut i oktober 2023. Tusentals lågstadieelever har inte alls kunnat gå i skolan, andra missat stora delar av sin skolgång bland annat på grund av bosättarvåld, skjutningar och trakasserier, eller för att hus och vägar har förstörts och familjer har vräkts från sina hem. Många barn och lärare har dessutom fängslats och rörelsefriheten för palestinier har begränsats kraftigt, ibland är det omöjligt att ta sig till skolan. Antalet lektionstimmar har minskat kraftigt och barnen har förlorat värdefull skoltid och viktigt lärande.
Sagor hjälper barnen att förstå världen
Att få lyssna på berättelser och själv reflektera över det som böckerna berättar ger nycklar till en större förståelse av världen runt omkring, och till de egna tankarna.
För att kunna skapa en framtid för sig själva, och ett mer demokratiskt samhälle fritt från våld är barnens psykiska hälsa och utbildning avgörande.
Varje år arrangeras kampanjer för att främja läsandet bland barn och föräldrar, det hålls sagostunder och aktiviteter på bibliotek och i kulturcentrum, och Tamerinstitutet producerar böcker och utställningar, bygger bibliotek, finansierar bibliotekarier och leder ungdomsgrupper.
Arbetet viktigare än någonsin
Tamerinstitutet har verksamhet i Gaza, på Västbanken och i östra Jerusalem. Efter den 7 oktober 2023 har det blivit svårare att jobba – men också viktigare än någonsin.
– Barnen här i Gaza är tyvärr vana vid krig. Det här är inte första gången som Israel bombar Gaza. Barnen har varit rädda länge. Men så här fruktansvärt har det inte varit tidigare, säger Ahmad Ashur från Tamerinstitutet i Gaza.
För många barn på Västbanken är biblioteket och Tamerinstitutets aktiviteter den enda fritidssysselsättningen som de har tillgång till.
– Jag älskar att gå till biblioteket. Det är som en stor skattkista full av böcker, säger tolvåriga Nagham. Att läsa är det bästa som finns. Jag älskar att höra berättelser och få prata om dem tillsammans. Att få vara en del av gemenskapen och leka med de andra barnen. Det gör mig jätteglad, säger tolvåriga Nagham.
På biblioteket och i böckernas värld har Nagham fått en fristad.
Ungdomar möts och diskuterar
Diakonia stödjer också ungdomsarbete i Palestina. Alla världens ungdomar tampas med de problem som hör ungdomen till. I Palestina påverkas unga dessutom av konflikten. Det är oerhört viktigt att ungdomar får samlas och dela erfarenheter. Över hela Palestina träffas ungdomar i grupper för att diskutera, utbyta idéer och lära sig om sina rättigheter.
När barn och ungdomar får lära sig om sina rättigheter kan de också kämpa för dem. På sikt ökar det chanserna för ett fredligt samhälle.