Barnboksprojektet

Kultur och böcker ger barnen hopp

Att vara barn i Palestina är svårt. Våldet finns överallt. I Gaza har tusentals barn dödats i kriget, många fler har skadats eller förlorat sina föräldrar. Även på Västbanken har våldet eskalerat. Barnen lever i ständig rädsla. 

Genom Barnboksprojektet får barnen en fristad, en plats där de kan bearbeta svåra upplevelser, men också tänka på annat och drömma sig bort en stund.  

Akut situation i Gaza

Stöd till barnen som drabbas av kriget

Kriget i Gaza har pågått i över ett år. Månad för månad ser vi hur lidandet förvärras och situationen för barnen blir allt mer akut. Vi fördömer allt våld mot civila och uppmanar båda parter till eldupphör, och att respektera mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. 

Vi har regelbunden kontakt med vår samarbetsorganisation Tamerinstitutet som driver Barnboksprojektet i Gaza och på Västbanken. Just nu arbetar de hårt för att fortsätta sitt viktiga arbete med barnen, trots kriget som rasar. 

–Barnen kan inte sova på natten, de ligger och lyssnar efter bomber. Palestinska barn är knappt vid liv, de överlever bara i rädsla, ångest och panik, berättar medarbetare på Tamerinstitutet. 

Vardagen handlar om att få tak över huvudet, få tag på mat och vatten och överleva till nästa dag. De trauman som ett krig för med sig är förödande.  

– Barnen mår så dåligt. De förstår inte vad det är som händer. De förstår inget av den politiska situationen. De är bara livrädda. Mitt i kriget och livrädda. När vi kommer och pratar med dem så är det som att de väcks till liv igen. Skräcken släpper taget om dem för en liten stund, säger en medarbetare på Tamerinstitutet i Gaza.  

Fokus ligger nu på att ge psykosocialt stöd till barn och deras familjer. Behoven är enorma. Du kan stötta det viktiga arbetet med en gåva till vår katastroffond. 

En grupp barn i ett bibliotek håller upp teckningar mot kameran och ler.

Barnboksprojektet – så funkar det

Att barn fantiserar, leker, pysslar, lyssnar på berättelser är något vi ofta tar för givet vad gäller våra egna barn i Sverige. Barn har rätt att vara barn, kreativa och fulla av fantasi och nyfikenhet, oavsett var de bor. Men i alla delar av världen är det inte lika självklart. Barnboksprojektet gör det möjligt.

En flicka med långt mörkt hår håller upp en teckning föreställande röda blommor.

"Biblioteket gör mig till en bättre människa"

Tolvåriga Nagham Hashem Asad bor utanför Jenin på Västbanken, och deltar regelbundet i Barnboksprojektets aktiviteter.

– Biblioteket och aktiviteterna är jätteviktiga för oss barn här. Vi stärks som personer, och får chans att umgås med nya människor. Jag tror att biblioteket gör mig till en bättre människa, jag utvecklas, säger Nagham.

En skattkista full av böcker

En trygg plats för barn och unga, dit de kan fly undan rädsla och våld. Det är Barnboksprojektet.

– Det är som en stor skattkista full av böcker, berättar Nagham som är med i Barnboksprojektet.

En ljushårig kvinna sitter mellan två flickor vid ett bord och tittar på teckningar.

Personligt

Mitt möte med Gazas barn

Lena Hansson är kommunikatör för Mellanöstern på Diakonia. I oktober 2023 besökte hon Gaza, bara ett par dagar innan kriget bröt ut. På bibliotek och i skolor träffade hon barn som deltog i Barnboksprojektet, som genom läsning och kultur fick hjälp att drömma, tänka fritt, och uttrycka sina innersta tankar. Bland annat träffade hon nioåriga Ghaith, som berättade för henne om sina drömmar och rädslor.

 

En flicka sitter vid ett bord med färgglada papper framför sig. Runt henne är flera andra personer.

Biblioteket ett andra hem

För 17-åriga Celine förändrades livet när hon kom i kontakt med Barnboksprojektet. I en orolig tillvaro har hon fått en trygg plats på biblioteket. Det är en plats där hon får dela alla sina känslor och upplevelser utan rädsla att bli dömd.

Barnhänder som är målade i olika färger hålls upp för kameran.

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Biblioteken är en fristad från våldet. Ge fler barn hopp genom böcker, kultur och skapande.