Mali
Konflikter och en svag stat är två av orsakerna till att Mali är ett av världens fattigaste länder. En tredjedel av befolkningen lever i extrem fattigdom. De som drabbas hårdast är flickor och kvinnor, eftersom de inte har tillgång till samma makt och resurser som män.
För flickors rättigheter
Våld mot kvinnor och flickor och andra kränkningar av deras rättigheter är vanligt. I Mali sker både könsstympning och barnäktenskap. Tidiga graviditeter är också vanligt. Hela 40 procent av alla flickor mellan 15 och 19 år är mammor.
Att gå i skolan är en viktig del i att förhindra barnäktenskap, och det är också en mänsklig rättighet. Diakonia arbetar därför med att stärka den rätten för alla. Normer och traditioner gör att pojkars utbildning skattas högre än flickors. Dessa normer går att ändra – och det gör vi!
I lokala samtalsgrupper pratar vi med föräldrar om flickors rättigheter och varför just skolgången är så viktig. Vi arbetar också med påverkansarbete, så att politiker och beslutsfattare är med och driver på förändringen. Så ser vi till att fler flickor börjar skolan, och stannar där. Alla barn i Mali har rätt till utbildning, och kunskap är vägen dit.
Mama Samaké ser till att politikerna gör sitt jobb
Behoven är stora i den kommun i Mali där Mama Samaké bor. Tillgång till vård och utbildning är dålig. Samtidigt försvinner pengar från statskassan eller spenderas på onödiga saker. Diakonia arbetar här för att invånarna ska få mer insyn i politiken. Mama Samaké är medlem i plattformen som håller de folkvalda ansvariga.
Arbete för folkrätten
Mer mänsklighet i konflikter
Diakonia har ett särskilt program för internationell humanitär rätt. Vi arbetar för att öka respekten för folkrätten i Mali och Sahel-konflikten. Det är viktigt för att kunna skydda människor från våld och hålla makthavare på alla sidor av konflikten ansvariga.