Kongo-Kinshasa (DRK)
Med sina enorma naturtillgångar skulle Kongo-Kinshasa (Demokratiska Republiken Kongo) kunna vara ett av världens rikaste länder. Men stora utmaningar som konflikter, våld och korruption gör att den större delen av folket lever i fattigdom. Det sexuella våldet är utbrett och kvinnor har sämre tillgång till utbildning och betalt arbete.
Jordbruk och makt
Att få makt över sitt eget liv förändrar. I Kongo-Kinshasa arbetar Diakonia därför med projekt som bygger jämställdhet, och samtidigt förbättrar familjers ekonomi.
Vi driver ett projekt där kvinnor utbildas i smarta jordbruksmetoder och ledarskap. Den andra delen av arbetet är samtalsgrupper, där vi pratar om jämställdhet och hur vi bekämpar diskriminering. Resultatet är att fler kvinnor och män arbetar tillsammans i jordbruket, och därför också delar mer på hemarbetet. Förutom att kvinnor inte längre behöver dra det tyngsta lasset hemma, producerar också jordbruket mer. Det leder i sin tur till större inkomster för familjerna.
Rättvisa mellan könen är en fråga om mänskliga rättigheter. När kvinnor kan utöva makt, både ekonomiskt och socialt, utvecklas också hela samhället.
Odlingen ger kvinnorna makt
Maman Victorine ville inte gifta om sig när hon blev änka. Hon ville tjäna sina egna pengar, försörja sin familj på egen hand och bestämma över sig själv och sin egen kropp. Diakonias jordbruksprojekt har gjort henne självständig. Vinsten är så stor att hon nu håller på att bygga sitt eget hus.