Två kvinnor med hattar och färgglada kläder sitter på marken i ett kargt landskap.
Vattenprojektet

Vattenprojektet – Så funkar det

Utan vatten finns inget liv. I byarna högt uppe i bergen i Peru kämpar människor för att överlevna när vattnet sinar och torkan breder ut sig. Vattenprojektet handlar om att med enkla, smarta lösningar anpassa livet till den nya verkligheten. 

De som har gjort allra minst för att orsaka klimatförändringarna är ofta de som drabbas hårdast. I flera byar i Anderna är vattenbristen akut. Glaciärerna, som tidigare har fungerat som byarnas vattenreservoarer, är nu nästan helt smälta. I Peru är redan över hälften av de tropiska glaciärerna borta och i regionen Ayacucho närmare 90 procent.

Din gåva kan ge vatten

- Klimatförändringarna har fått förödande konsekvenser för oss. Det är mer frost om nätterna, torkan är värre och ibland haglar det helt utan förvarning. Innan var vädret mer stabilt och vi kunde planera hur vi skulle odla, berättar Luisa.

Vattenprojektet räddar liv! Ge en gåva som säkrar tillgången till vatten, gör det möjligt att odla och ger mat på bordet.

En kvinna med hatt och turkos blus håller upp en knippe grönsaker i handen.

90 procent av glaciärerna i Ayacucho har smält

90%

Att världens största tropiska glaciärer snart är utplånade är ett starkt bevis på hur klimatförändringarna sker, här och nu. Människorna här lever enkelt och det är inte deras livsstil som har orsakat klimatförändringarna. Men de är de som drabbas hårdast. De är tvungna att lära sig att överleva i ett nytt klimat.

Bristen på vatten påverkar allt. Det handlar inte bara om att inte ha vatten att dricka. Allt hänger ihop, det är som en kedja. Fattigdomen och ojämlikheten ökar när vattnet sinar och de människor som själva bara gör små avtryck får betala det högsta priset för klimatförändringarna.  

1/5

En femtedel av Perus befolkning saknar tillgång till dricksvatten

Men lösningen är också en kedja. För det är så ekosystemen fungerar. Allt är ihopkopplat. Och det är här Diakonias arbete kommer in. Det handlar om saker som kan verka väldigt enkla, son till exempel att bygga dammar och fördämningar för att ta vara på det vatten som finns och system för innovativ och hållbar bevattning. Eller att bygga växthus för att skydda mot den kyla som slår till alltmer oförutsägbart. Och att skapa kunskap om ekologisk odling av näringsrika grönsaker. Vattenprojektet ger människor kunskap för att kunna anpassa sig till den nya verkligheten.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev