Att överleva när vattnet sinar
– Det är varmare nu och solen bränner starkare. Regnperioderna är osäkra, det blir svårare att odla och det finns knappt något vatten, säger Margarita Huamaní.
Hon bor i Chaquicoccha, en av byarna på väg upp mot Perus tropiska glaciärer. Med hjälp av Diakonias vattenprojekt anpassar hon och de andra byborna sig med smarta lösningar för att kunna överleva när klimatförändringarna slagit till på allvar.
Vattenbristen är akut för invånarna i den andinska byn Chaquicoccha. Glaciärerna som fungerat som vattenreservoar för byn har nästan helt smält. Dessutom har vädret blivit mer extremt. Situationen för bönderna har försämrats avsevärt. Och att hitta nya sätt att odla är nödvändigt för att kunna leva kvar här.
– Att bo i stan är inte för mig. Jag är född att leva på landet, att odla, säger Margaritas man Eugenio Callahua.
Vädret är mer nyckfullt
Klimatet är mer oförutsägbart och växlar snabbt. För att grödorna ska stå emot plötslig kyla har Margarita och Eugenio planterat träd som skydd. De har fått stöd av vattenprojektet med idéer om hur de kan spara vatten. Installation av vattenspridare har minskat risken att grödorna ska dö när torkan plötsligt slår till.
Alla i byn arbetar nu kollektivt för att förbättra odlingsmöjligheterna och anpassa sig till nya system.
– Vi har avancerat mycket i hur vi tar vara på och använder vattnet för att odla ekologiska grönsaker. Det gör odlingen mer säker. Innan visste vi aldrig hur mycket vi skulle få ut eftersom vädret varierade så mycket.
Alla i byn samarbetar nu
Byborna har också fått hjälp att bygga växthus som skyddar från regn och blåst.
– Allt vi odlar är ekologiskt och jag använder bara naturlig kompost, det är mycket bättre och hållbarare för alla, avslutar Eugenio.
Potatis i regnbågens alla färger
Förut odlade invånarna i byn bara för självförsörjning. Med hjälp av vattensystemen är odlingen nu säkrare och de kan därför sälja sina produkter på marknaden.
– Vi har 150 sorters potatis nu, berättar Eugenio stolt och skär upp en potatis som är alldeles lila inuti. De många olika potatisarterna finns i alla regnbågens färger.
– Det fanns mycket kunskap i byn sedan innan men vi har stöttat med material och installationer för mer hållbar odling, berättar Alberto Chacchi Meneses, jordbruksingenjör på Diakonias samarbetsorganisation Huñuk Mayo som driver vattenprojektet.