En kvinna i traditionella andinska kläder står i ett växthus och ler mot kameran.

Hållbar framtid

Klimatfrågan handlar om rättvisa. Med smarta lösningar arbetar vi för en hållbar framtid.

Klimatförändringen och miljöförstöring är det största enskilda hotet mot vår värld. Det kommer att påverka dig. Och det kommer definitivt att påverka de människor runt om i världen som Diakonia möter varje dag. Kvinnor drabbas hårdare eftersom de ofta måste ta det största ansvaret för familjen och oftare än män lever i fattigdom.

I stort sett alla klimatforskare är eniga om att de ökande klimatförändringarna beror på mänskliga handlingar. Våra utsläpp rubbar helt enkelt naturens balans och påverkar jordens tillstånd – både i dag och i framtiden. Ökningen av den globala temperaturen leder till att glaciärer smälter, havsnivåer stiger och att väderförhållanden och naturkatastrofer blir mer extrema. 

Människor som lever i fattigdom drabbas hårdast

I spåren av klimatförändringarna drabbas människor hårt. Speciellt de som lever i fattigdom och är beroende av lokala resurser – eftersom de ofta saknar skyddsnät. Allt talar dessutom för att klimatförändringarna kommer att leda till ännu fler kriser. Antalet katastrofer i klimatförändringarnas spår ökar ständigt med allvarliga konsekvenser som följd. Torka och översvämningar gör exempelvis att människor tvingas flytta för att kunna försörja sig. Under 2022 tvingades nästan 32 miljoner människor på flykt undan väderrelaterade katastrofer - det är en ökning med över 40 procent mot 2008. 

Och det är de människor som gjort minst för att orsaka klimatförändringar som drabbas hårdast. De flesta som flyr på grund av klimatförändringarna kommer från Sydasien, Latinamerika och Afrika söder om Sahara.

Från ett annat perspektiv är det tydligt att klimatkrisen faktiskt också skapar positiva förändringar. Människor uppfinner nya saker, satsar på smartare teknik och samarbetar mer. Det skapar en värld där vi bryr oss om varandra och naturen som vi lever i. 

Världens länder går samman

De globala målen togs fram av FN:s 193 medlemsländer tillsammans, och är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som någonsin tagits fram. I de globala målen för hållbar utveckling handlar flera av målen om klimat och miljö. För att motverka klimatförändringarna krävs internationellt samarbete och långsiktiga, gemensamma mål för att minska utsläppen, hitta nya energilösningar och värna om jordens resurser. Vi vet dessutom att för att utrota fattigdomen behöver vi en sund och frisk planet. 

FN:s särskilda klimatavtal Parisavtalet slår också fast att den globala temperaturökningen ska begränsas till under två grader, med strävan efter att begränsa den till 1,5 grader.

Peru

Vattenprojektet

Allt liv behöver vatten för att överleva. Diakonias vattenprojekt är ett rop på hjälp från de som gjort minst för att orsaka klimatförändringen, men som drabbas hårdast. I bergsbyar på tusentals meters höjd i de peruanska Anderna kämpar befolkningen för sin överlevnad. Endast en bråkdel av glaciärerna som ger dem vatten finns kvar. Och för varje dag smälter ytterligare en del bort.

Vattenprojektet handlar om att med enkla, smarta lösningar ge hopp och möjlighet till en framtid. Det räddar liv!

Projekt för hållbar framtid

Diakonia stöttar smarta lösningar för en hållbar framtid. Det handlar till exempel om växthus som skyddar mot sandstormar i Somalia och odling på taken i slumområden i Bangladesh.  

I våra projekt för en hållbar framtid har jämställdhet alltid en central roll. Kvinnor stängs ofta ute från beslut om hållbarhet och klimat. Det vill vi ändra på. Det är en fråga om att kvinnor ska ha makt över sina egna liv. Dessutom vet vi att resultatet blir bättre när även kvinnor är involverade i beslutsfattandet.  

Logotyp för Globala målen för hållbar utveckling

Agenda 2030

De globala målen för hållbar utveckling

Aldrig tidigare har världen enats om så ambitiösa mål som nu! De 17 globala målen, Agenda 2030, handlar i grunden om att uppnå fyra fantastiska saker:

  1. Att avskaffa extrem fattigdom
  2. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
  3. Att främja fred och rättvisa.
  4. Att lösa klimatkrisen och skapa en sund miljö.

Alla målen är sammanlänkade och alla människor på planeten kan vara med och kämpa för att de ska nås!

Bli månadsgivare – gör skillnad varje dag

Bli månadsgivare

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.