Fyra flickor i skoluniform cyklar efter varandra på en skolgård.

Diakonias projekt

Diakonia stöttar långsiktiga projekt mot fattigdom, ojämlikhet och förtryck. Vi vet att fattigdom går att bekämpa, och att en rättvis, jämlik och hållbar värld är möjlig. Varje projekt är ett steg mot det målet.

En flicka i cykelhjälm och regnjacka står med en cykel framför sig på en regnig gata och ler.

Bangladesh

Cykelprojektet

Bangladesh är ett av de länder i världen med högst andel barnäktenskap. Fattigdom och destruktiva traditioner leder till att flickor ofta tvingas hoppa av skolan för att bli bortgifta.

Men för flickor som går kvar i skolan är risken att bli bortgift betydligt mindre. Därför finns Cykelprojektet!

Cykeln är ett säkert och ekonomiskt färdmedel som ger flickor en tryggare skolväg. Det säkrar flickors skolgång och minskar risken för barnäktenskap. Dessutom innebär det ökad rörlighet, frihet och självkänsla.

En flicka med flätor sitter i en stol med en barnbok i handen.

Palestina

Barnboksprojektet

Att vara barn i Palestina är svårt. Våldet finns överallt. I Gaza har tusentals barn dödats i kriget, många fler har skadats eller förlorat sina föräldrar. Även på Västbanken har våldet eskalerat. Barnen lever i ständig rädsla.

Barn har rätt att vara barn, kreativa och fulla av fantasi och nyfikenhet, oavsett var de bor. Men i alla delar av världen är det inte lika självklart.

Barnboksprojektet gör det möjligt. Där får barnen en fristad, en plats där de kan bearbeta svåra upplevelser, men också tänka på annat och drömma sig bort en stund.

Somalia

Växthusprojektet

Somalia är ett av de länder i världen som drabbats hårdast av klimatförändringarna. Ökande temperaturer, torka och uteblivna regn ödelägger skörd efter skörd för landets bönder.

Växthus byggda av nät och med droppbevattning gör temperaturen lagom varm och jorden fuktig. Skördarna blir större, familjerna får mat på bordet och en bättre inkomst. I alla växthus arbetar kvinnor och män sida vid sida som ett sätt att öka jämlikheten i landet.

 

Två flickor med vita hijabs sitter i ett klassrum och pratar med varandra.

Egypten

Skolprojektet

Alla barn har rätt att gå i skolan. Ändå får inte alla samma möjlighet till utbildning. I Egypten är det vanligt att flickor hålls hemma från skolan på grund av ojämställda strukturer och förtryck – som barnäktenskap eller könsstympning.

Genom Skolprojektet får elever, lärare och föräldrar ett nytt sätt att se på undervisning och på flickors och pojkars roll. Det leder till att fler flickor går i skolan.

Peru

Vattenprojektet

Allt liv behöver vatten för att överleva. Diakonias vattenprojekt är ett rop på hjälp från de som gjort minst för att orsaka klimatförändringen, men som drabbas hårdast. I bergsbyar på tusentals meters höjd i de peruanska Anderna kämpar befolkningen för sin överlevnad. Endast en bråkdel av glaciärerna som ger dem vatten finns kvar. Och för varje dag smälter ytterligare en del bort.

Diakonias Vattenprojekt handlar om att ge familjer i Andernas bergsbyar möjligheten att odla trots att klimatförändringarna gör det svårt. Det räddar liv!

Libanon

Barnrättsprojektet

I flyktinglägren i utkanten av Beirut i Libanon bor många människor som flytt från sina hemländer. Många bor trångt, ofta en hel familj i ett enda rum. Det är ont om arbete för de vuxna, och många barn får inte lov att gå i skolan.

Fattigdom och förtvivlan har gjort att föräldrar tvingar ut barn på gatorna för att de ska hjälpa till med försörjningen.

Barnrättsprojektet är ljuspunkten för områdets barn, här finns hopp och möjlighet till utveckling.

En ung kvinna i jeansjacka håller upp en knuten näve och ler mot kameran.

Peru

Kärleksprojektet

Alla människor har rätt att älska den de vill och vara sig själva. Vi vill att hela världen ska vara en trygg plats, men det är den inte.

Därför skapar vi trygga rum för unga hbtqi-personer i Peru. Rum att mötas i, dela erfarenheter och framför allt kämpa för sina rättigheter. I ett samhälle där hbtqi-personer diskrimineras, hotas och till och med dödas kan det rädda liv.

Läs mer om vårt arbete

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.