Barnboksprojektet

Kultur och böcker ger barnen hopp

Barn i Palestina lever i en värld full av våld: ockupationens militärer finns överallt och det politiska systemet i Palestina är svagt. Även inom familjen är våld vanligt.

I den här miljön behövs en fristad. En plats att vara barn. Och en möjlighet att drömma om, och skapa en annan värld. Biblioteket är den platsen. Kultur och böcker är den fristaden.

Akut situation i Gaza

Stöd till barnen som drabbas av kriget

Med tunga hjärtan följer Diakonia utvecklingen i Palestina och Israel. Vi fördömer allt våld mot civila och uppmanar båda parter till eldupphör.

Vi har regelbunden kontakt med vår samarbetsorganisation Tamerinstitutet som driver Barnboksprojektet i Gaza och på Västbanken. Just nu arbetar de hårt för att fortsätta sitt viktiga arbete med barnen, trots kriget som rasar.

–Barnen kan inte sova på natten, de ligger och lyssnar efter bomber. Palestinska barn är knappt vid liv, de överlever bara i rädsla, ångest och panik, berättar medarbetare på Tamerinstitutet.

Vardagen handlar om att få tak över huvudet, få tag på mat och vatten och överleva till nästa dag. De trauman som ett krig för med sig är förödande. Fokus ligger nu på att ge psykosocialt stöd till barn och deras familjer. Behoven är enorma. Du kan stötta det viktiga arbetet med en gåva till vår katastroffond.

En flicka sitter vid ett bord med färgglada papper framför sig. Runt henne är flera andra personer.

Biblioteket ett andra hem

För 17-åriga Celine förändrades livet när hon kom i kontakt med Barnboksprojektet. I en orolig tillvaro har hon fått en trygg plats på biblioteket. Det är en plats där hon får dela alla sina känslor och upplevelser utan rädsla att bli dömd.

En kvinna med glasögon och hijab håller en bilderbok i handen och gestikulerar inför en grupp med barn.

Barnboksprojektet – så funkar det

Att barn fantiserar, leker, pysslar, lyssnar på berättelser är något vi ofta tar för givet vad gäller våra egna barn i Sverige. Barn har rätt att vara barn, kreativa och fulla av fantasi och nyfikenhet, oavsett var de bor. Men i alla delar av världen är det inte lika självklart. Barnboksprojektet gör det möjligt.

En skattkista full av böcker

En trygg plats för barn och unga, dit de kan fly undan rädsla och våld. Det är Barnboksprojektet.

– Det är som en stor skattkista full av böcker, berättar Nagam som är med i Barnboksprojektet.

En flicka framför en bokhylla tittar in i kameran

Böcker ger hopp

Zeina Tabet är tio år och älskar barnboksprojektet. Och att rita. Helst ritar hon ledsna ansikten, fast hon är inte ledsen.

Zeina trivs i Ramallah, som hon kallar Palestinas hjärta. Fast det är jobbigt med våldet, och att familjens bil blir stoppad i flera timmar ibland när de ska åka någonstans.

På biblioteket trivs Zeina, där finns lugn och kreativitet.

En ung tjej tittar in i kameran

Ungdomar som tänjer gränser

Att som tonåring leva i Palestina innebär många utmaningar. Dels ockupationen, som begränsar friheten, men även trånga normer om jämställdhet och vilka åsikter som är accepterade.

16-åriga Bisen Safi är ledare för en ungdomsgrupp med deltagare från olika bakgrunder, skolor och familjer. De tycker inte alltid lika och har starka personligheter, Men i gruppen pratar de om allt möjligt – böcker, medier, kultur och rättigheter. Och alla respekterar varandra.

Ett porträtt av Lena med en Diakonia-tröja på sig.

Personligt

Med färska minnen från Gaza

Lena Hansson är kommunikatör för Mellanöstern på Diakonia. I oktober besökte hon Gaza, bara ett par dagar innan kriget bröt ut. På bibliotek och i skolor träffade hon barn som deltog i Barnboksprojektet, som genom läsning och kultur fick hjälp att drömma, tänka fritt, och uttrycka sina innersta tankar. Bland annat träffade hon nioåriga Ghaith, som berättade för henne om sina drömmar och rädslor.

 

Barn vid ett bord som pysslar med lera

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Biblioteken är en fristad från våldet. Ge fler barn hopp genom böcker och kultur.