Ett porträtt av Minna Fredriksson.
Minna förklarar

Samarbetet är lösningen

Regeringen missar forskningen när biståndet förändras. Arbetet för demokrati och jämställdhet bygger nämligen partnerskap. Det blir därför kontraproduktivt att minska på mellanhänderna, säger Minna Fredriksson, policyrådgivare på Diakonia inom konflikt och mänskliga rättigheter.

Regeringen har i sin önskan att reformera biståndet lanserat en idé om att färre transaktionsled gör att biståndet bättre når fram till de behövande. Stämmer verkligen det? Om inte, vad är problemet med påståendet? 
 
I korthet: Nej, det stämmer inte. Påståendet saknar förankring i såväl verkliga förhållanden som i forskningen.  
 
Verkligheten visar att Sveriges bistånd når fram till människor som lever i fattigdom och förtryck. Oberoende granskningar rankar till och med det svenska biståndet som ett av världens bäst fungerade. Forskningen visar i sin tur att “transaktionsleden” spelar en viktig roll. Breda folkliga allianser är, enligt forskningen, betydande för ökad demokratisering och jämställdhet.  

Dessa allianser bygger på en massa led av partnerskap som samverkar och samarbetar i nätverk för att multiplicera det politiska trycket på makthavare som tjänar på att hålla vissa grupper i fattigdom och förtryck. Man kan lite poetiskt beskriva denna politiska strategi som bildandet av mänskliga kedjor av aktörer som håller varandras händer och verkar på en rad nivåer samtidigt.

När svenska biståndsaktörer ingår internationella partnerskap - som är kopplade till nationella partnerskap, som är kopplade till lokala partnerskap, som i sin tur är kopplade till civil organisering på bynivå - då satsar vi medvetet på biståndseffektivitet. Det vill säga, vi gör det som forskningen visar har störst sannolikhet att generera demokratisk samhällsförändring i en auktoritär kontext. Dessutom så är det bara genom kedjor av partnerskap internationellt bistånd kan nå de mest avlägsna platserna på vår jord där mänskligt lidande ofta går obemärkt.

Att förminska dessa nödvändiga led av partnerskap i civilsamhället till “transaktionsled” är direkt vilseledande. I värsta fall kan idén om minskat antal transaktionsled leda till att biståndet på riktigt inte kommer fram till de behövande. Om Sverige vill fortsätta ha ett världsledande bistånd som stöttar vanliga människor att förändra normer, traditioner, regler och lagar som genererar fattigdom och förtryck – så måste vi utgå ifrån vad forskningen säger. Att använda rättvisande begrepp är absolut nödvändigt. Partnerskap är inte samma som ett transaktionsled. Det är en myt.

Guatemala är ett tydligt exempel 

I Guatemala pågår en intensiv kamp för demokrati. Tyvärr finns en liten ekonomisk och politisk elit som ogenerat använder sig av korruption, politisk förföljelse och våld för att underminera demokratin och som inte tvekar att förtrycka en befolkning där många tillhör urfolksgrupper som utsatts för diskriminering och övergrepp.  

År 2022 signalerade svenska regeringen att det svenska bilaterala biståndet till Guatemala eventuellt skulle avslutas på grund av brist på möjligheter att påverka den demokratiska tillbakagången i landet. Diakonia och många andra svenska aktörer med god kännedom om Guatemala ifrågasatte ministerns slutsats och menade tvärtom att Sverige stöd kunde påverka utgången på det stundande för demokratin ödesdigra valet. Diakonia vittnade om hur det Guatemalanska civilsamhället kraftsamlande och att bred social mobilisering verkade ske trots det ökade förtrycket.

När valresultaten meddelades juni 2023 så kom kvittot på att civilsamhällets hårda ansträngningar givit frukt. Den kandidat som gick till val med en demokrati och anti-korruptionsagenda segrade. Många har vittnat om hur viktigt Sveriges bistånd varit för det överraskande demokratiska genombrottet i Guatemala. De breda allianser av urfolksledare, oberoende journalister, människorättsförsvarare, demokratikämpar och jurister från olika samhällsskikt och grupper i landet blev till slut starkare än den korrupta anti-demokratiska eliten. Bevisen för att det svenska biståndet kom fram och var effektivt i Guatemala är överväldigande. Likaså bevisningen för att civilsamhället genom partnerskap som vävs samman till stora gränsöverskridande folkrörelser kan vända en demokratisk negativ utveckling. I demokratibistånd finns egentligen inga s.k. mellanhänder. Det finns bara händer och när alla håller hand då händer det!

Har du frågor om bistånd? Hör av dig!

Ett porträtt av Minna Fredriksson.

Minna Fredriksson

Policyrådgivare inom konflikt och mänskliga rättigheter

Skicka epost
+46 (0)73 986 17 56

Du kan vara med och påverka!

Vill du också slå hål på myterna om biståndet? Och vill du bevara ett svenskt bistånd som gör skillnad i världen? Då kan du vara med och påverka politiker och beslutsfattare. Gör så här:

  • Gilla, kommentera och dela Diakonias inlägg i sociala medier. 
  • Skicka mejl till en politiker. Förslag på mejl ser du här.
  • Arrangera ett event för att uppmärksamma biståndet, läs mer här. 
  • Ge en gåva till Diakonia. Vi arbetar outtröttligt med att påverka makthavare. Med ditt stöd kan vi fortsätta både med vårt påverkansarbete och med våra livsavgörande projekt i världen.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.