Mattias förklarar

Ett bistånd i världsklass

Nu byter regeringen riktning för biståndet, ett skifte bort från människor som lever i fattigdom och förtryck till att istället gynna svensk handel och minska migration. Det sätter käppar i hjulen för flera decenniers arbete, säger Mattias Brunander, Diakonias generalsekreterare.

Sverige har länge haft ett transparent och effektivt bistånd fyllt med innovation. Sedan 2010-talet kan du smidigt följa biståndets storlek och resultat på Openaid.se. Sveriges utvecklings- och biståndspolitik har till och med beskrivits som “golden standard” av den internationella organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD. Med andra ord har vi som land haft ett bistånd som ligger i framkant internationellt sett. Det är bland annat för att vi ser till att utgå från behoven på plats och att de människor som är berörda är med och utformar biståndet.
 
Att använda biståndet för att gynna svensk handel, det är en gammeldags form av bistånd och något som Sverige faktiskt slutade med redan på 1970-talet. Och sen dess har mycket hänt. Till exempel har de fyra grundläggande principerna för utvecklingseffektivitet upprättats. De bygger på både forskning och erfarenhet och utformade så att biståndet ska få bästa möjliga resultat för mottagarna. Principerna är: 

1. Lokalt ägandeskap
2. Transparens och ömsesidigt ansvarstagande  
3. Inkluderande partnerskap 
4. Fokus på resultat  

Målet för biståndet är att skapa en hållbar utveckling där så väl ekonomiska, som sociala och miljömässiga aspekter bör tas i beaktning. Bistånd handlar med andra ord om så mycket mer än enbart ekonomisk utveckling.

Avslutningsvis, på Diakonia är vi positiva till förändringar i biståndspolitiken. Det är genom att ständigt utmana gamla arbetssätt, som vi har lyckats skapa det moderna bistånd Sverige har idag. Men ett modernt bistånd utgår från internationella principer och från människors eget arbete för frihet och mot fattigdom, inte från svenska intressen som handel och migration. 

Insyn ger bättre bistånd 

På hemsidan Openaid.se samlas all info om svenskt bistånd. Klicka på länken för att söka och hitta information om när, till vem och varför svenskt biståndsmedel har betalats ut – och vad det gett för resultat.

Har du frågor om bistånd? Hör av dig!

Ett porträtt av Mattias Brunander.

Mattias Brunander

Generalsekreterare

Skicka epost
08-453 69 69

Du kan vara med och påverka!

Vill du också slå hål på myterna om biståndet? Och vill du bevara ett svenskt bistånd som gör skillnad i världen? Då kan du vara med och påverka politiker och beslutsfattare. Gör så här:

  • Gilla, kommentera och dela Diakonias inlägg i sociala medier. 
  • Skicka mejl till en politiker. Förslag på mejl ser du här.
  • Arrangera ett event för att uppmärksamma biståndet, läs mer här. 
  • Ge en gåva till Diakonia. Vi arbetar outtröttligt med att påverka makthavare. Med ditt stöd kan vi fortsätta både med vårt påverkansarbete och med våra livsavgörande projekt i världen.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.