Fake News om biståndet
Just nu sprids det fake news om det svenska biståndet i politiska debatter, sociala medier och runt köksbord. Vi vill slå hål på myterna och istället berätta som det är!
Fake News: “Pengarna går till mellanhänder, inte till de behövande”
Det svenska biståndet rankas som ett av världens bästa. Samtidigt säger regeringen att det inte når fram och att “transaktionsleden” därför ska bli färre. Vad säger forskningen? Minna Fredriksson är policyrådgivare på Diakonia. Hör henne berätta mer i filmen eller läs mer här.
Fake News: “Svenskt bistånd är omodernt”
Sverige har länge legat i framkant inom internationellt biståndsarbete. Oberoende utvärderingar har till och med beskrivit Sveriges utvecklings- och biståndspolitik som “golden standard”. Mattias Brunander är generalsekreterare på Diakonia. Hör honom berätta mer i filmen eller läs mer här.
Fake News: “Sverige skapar ett biståndsberoende”
Det är stor skillnad på biståndsberoende och att ha ett långsiktigt arbete på de platser, och för de människor, som behöver biståndet som mest. Även om det tar tid. Annette Wallqvist är policyrådgivare på Diakonia. Hör henne berätta mer i filmen eller läs mer här.
Fake news: "Matpaket och filtar är bättre än långsiktigt bistånd”
Regeringen ställer långsiktigt bistånd och katastrofinsatser mot varandra, och hävdar att det är mest strategiskt att satsa på katastrofinsatserna. Så enkelt är det inte. Jenny Enarsson är genderrådgivare på Diakonia. Hör henne berätta mer i filmen eller läs mer här.
Fake news: "Biståndet har misslyckats”
Att påstå att svenskt bistånd har misslyckats är fake news. Däremot är det viktigt att förstå att bistånd är ingen quick fix. Magnus Walan är policyrådgivare på Diakonia. Hör honom berätta mer i filmen eller läs mer här.
Fake news: "Den feministiska utrikespolitiken gjorde ingen skillnad”
Utrikesminister Tobias Billström valde 2022 att slopa den feministiska utrikespolitiken och menade att det inte skulle göra så stor skillnad på innehållet. Hör Anna Berggren, policyrådgivare på Diakonia, berätta i filmen varför det inte stämmer eller läs mer här.
Fake news: "Biståndet går till korrupta regeringar"
En väldigt liten del av svenskt bistånd går till regeringar överhuvudtaget. Istället går det till organisationer som arbetar för jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati. Mattias Brunander är generalsekreterare på Diakonia. Hör honom berätta mer i filmen eller läs mer här.
Fake news: "Biståndet är ineffektivt och ger inga resultat”
Att påstå att svenskt bistånd är ineffektivt eller inte ger några resultat är fake news. Tvärtom så har Sveriges bistånd i många år varit ledande och nyskapande. Hör Joakim Wohlfeil, policyrådgivare på Diakonia, berätta i filmen varför det inte stämmer eller läs hela hans lista här.
Du kan vara med och påverka!
Vill du också slå hål på myterna om biståndet? Och vill du bevara ett svenskt bistånd som gör skillnad i världen? Då kan du vara med och påverka politiker och beslutsfattare. Gör så här:
- Gilla, kommentera och dela Diakonias inlägg i sociala medier.
- Skicka mejl till en politiker. Förslag på mejl ser du här.
- Arrangera ett event för att uppmärksamma biståndet, läs mer här.
- Ge en gåva till Diakonia. Vi arbetar outtröttligt med att påverka makthavare. Med ditt stöd kan vi säkra möjligheten att fortsätta både med vår påverkan och med våra livsavgörande projekt i världen.