Vattenfall gör mer än vad lagen kräver
2021-11-30Statligt ägda Vattenfall går före och redovisar öppet hur mycket skatt de betalar i alla sina verksamhetsländer. Företaget gör därmed mer än vad lagen kräver, vilket visar att politiken ligger efter.
Den 25 november 2021 lanserade Fair Tax Mark i Storbritannien sin nya Global Multinational Business Standard på skatteområdet. Samma dag ackrediterades svenska Vattenfall som det första multinationella företaget utanför Storbritannien. Därmed har Vattenfall åtagit sig att uppfylla en rad krav som går längre än vad lagen kräver. Vattenfall ska bland annat öppet redovisa den skatt som företaget betalar i alla sina verksamhetsländer.
– Vi ska säkerställa att vi betalar rätt belopp i skatt i varje land vi har verksamhet i och skattetransparens är en del av denna process, skriver Vattenfalls finansdirektör Kerstin Ahlfont i ett pressmeddelande.
Skatt som hållbarhetsfråga
Allt fler företag ser skattefrågor som en central del av sitt hållbarhetsarbete, och inser att det inte är tillräckligt ansvarsfullt att bara snävt följa vad lagen kräver. För två år sedan lanserade Global Reporting Initiative (GRI) sin första standard för rapportering på skatteområdet. Rapporteringen, som började gälla i år, kommer förhoppningsvis att leda till att en mängd företag frivilligt följer den.
– Det är positivt att ett företag som Vattenfall ser öppenhet på skatteområdet som en central del av sitt hållbarhetsarbete. Förhoppningsvis följer även politiken efter med effektiva gemensamma regler på området, vilket skulle gynna de företag som redan agerar ansvarsfullt, säger Diakonias Penny Davies i en kommentar.
Politiken släpar efter
För politiken lämnar en del att önska. EU:s beslut om gemensamma regler för multinationella företags rapportering av skatt slutade i en urvattnad kompromiss, vilket Diakonia skrivit om tidigare. Och de läckta dokumenten Pandora Papers är bara ett i raden av flera exempel som med all önskvärd tydlighet visar att politiken inte lyckats sätta stopp för multinationella företags eller rika individers skatteflykt.
I en gemensam debattartikel i tidningen Balans skriver Vattenfall, tillsammans med CSR Sweden och forskaren Axel Hilling:
Ett transparent sätt att redovisa internationell företagsbeskattning publikt, samt införande av internationella standarder inom skatteområdet innebär att företagets intressenter ges möjlighet att ställa krav på företag att bidra till hållbarhetsarbetet där man har sin verksamhet. Vi välkomnar därför GRI:s standard 207 för hållbarhetsredovisning av skatter, och ser EU:s nya direktiv om offentlig skatterapportering som ett nödvändigt, men otillräckligt, steg på vägen mot vad som krävs, nämligen en global standard för offentlig redovisning av skatter.
Följ biståndsdebatten!
Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.
Global skatteflykt
Skatteflykt hindrar utveckling
Varje år förlorar utvecklingsländer mer pengar på grund av multinationella företags skatteflykt än vad de får i bistånd – pengar som behövs för satsningar på exempelvis skolor och sjukvård.