En bild av husruiner och några människor som står i ruinerna.
Nyhet

Vapenvila i Gaza och Israel 

2025-01-20

Lättnaden var stor i Gaza när vapenvilan mellan Israel och Hamas äntligen trädde i kraft den 19 januari.

Diakonias samarbetsorganisationer finns på plats och fokuserar nu på nödhjälp, informerar om livsfarliga, odetonerade vapen och bidrar till att böndernas livsmedelsproduktion kommer igång. Internationellt stöd är avgörande.

– Jag är så glad. Jag kan knappt tro att det är sant, säger Feda Hassanat som jobbar för Diakonias samarbetsorganisation Tamerinstitutet på plats i Gaza.

Men det är en skör vapenvila. Samtidigt som folk firade på gatorna i Gaza fanns en stor sorg och saknad efter de tiotusentals människor som har dödats, och alla de liv som har slagits i spillror. Glädjen grumlades också av oro, både bland palestinier och bland de israeler som vill ha hem alla i gisslan från Gaza. Rädslan att striderna kommer att återupptas är stor.

– Situationen i Gaza är fruktansvärd. De omedelbara behoven är enorma. Nu måste tillräckligt mycket nödhjälp snabbt komma in för att förhindra att fler dör av brist på mat och sjukvård. Sedan behöver långsiktiga avtal träffas så att den inledande sex veckor långa vapenvilan inte bara blir en paus utan en väg mot fred, säger Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander.

Ett barn sitter lutat mot ett flyktingtält med benet gipsat.
Foto: Feda Hassanat

Diakonias experter på internationell rätt, på IHL-centret, välkomnar vapenvilan och understryker att parterna i konflikten även fortsättningsvis måste se till att humanitär hjälp kommer fram, att fångar behandlas humant och att olagliga frihetsberövanden upphör. Parterna måste också låta alla som har tvingats fly återvända till sina hem så fort det är säkert, och de är ålagda att bidra till återuppbyggnaden.

– Nu är det avgörande att alla brott mot internationell rätt utreds och att de misstänkta gärningspersonerna hålls ansvariga, säger Stephen Wilkinson, som är chef för IHL-centret.

Diakonias samarbetsorganisation Tamerinstitutet driver Barnboksprojektet i Palestina och under kriget har de också gett barnen psykosocialt stöd och delat ut mat, vatten och vinterkläder.

– Det är en lättnad att grymheterna som vårt folk i Gaza har levt under de senaste 15 månaderna har stoppats. Vapenvilan är efterlängtad och vi hoppas att den leder till att kriget och folkmordet i Gaza upphör, säger Renad Qubbaj på Tamerinstitutet.

Fortfarande är det oklart hur livet kommer att te sig i Gaza den närmaste tiden. Många som har tvingats lämna sina hem vill nu återvända.

– I bostadskvarteren finns en mängd odetonerade vapen och det utgör en allvarlig risk för människors säkerhet, därför kommer vårt fokus under de närmaste veckorna vara att informera och höja folks medvetande om farorna, säger Renad Qubbaj.

Ett barn står barfota med ryggen mot kameran och ser ut över ruiner.
Foto: Feda Hassanat

Fuad Abu Seif jobbar på Diakonias samarbetsorganisation Al Ard. De stödjer palestinska bönder och har sedan den 7 oktober jobbat hårt för att bland annat laga brunnar, stödja odling och distribuera vatten, ved och madrasser i Gaza. Han säger att framtiden i Gaza är väldigt osäker.

– Vapenvilan ger ett andrum men den löser inte de grundläggande problemen som orsakas av förtryck, ockupation, hot om tvångsförflyttningar, och blockad. Att bygga upp Gaza kommer att vara en väldigt lång process, säger Fuad Abu Seif.

Al Ard kommer den närmaste tiden att fokusera på nödhjälp och stöd till återuppbyggnad i Gaza. Det handlar bland annat om att hjälpa bönder att få igång sin produktion så att tillgången till mat ökar.

För att lyckas kommer det att vara nödvändigt med starkt internationellt stöd, att blockaden lyfts och att vi och alla andra som jobbar med återuppbyggnad får säkert tillträde.

Utmaningarna är stora. Infrastrukturen i Gaza ligger i ruiner. Hem, sjukhus och skolor har förstörts. Hela bostadsområden har jämnats med marken. Tusentals familjer har blivit hemlösa. Alla drabbas när skolor och sjukhus inte fungerar, men mest utsatta är barn, kvinnor och äldre. Det råder brist på mat, rent vatten, el och medicin. Vatten- och avloppsledningar är förstörda och det leder till att sjukdomar sprids. De ihållande bombningarna och de många dödade och skadade har satt skräck i Gazaborna. Barnen drabbas extra hårt eftersom den svåra psykologiska stressen påverkar deras utveckling.

– Eftersom jordbruksmark och industrier har förstörts är många familjer nu helt beroende av nödhjälp, säger Fuad Abu Seif.

Han hoppas att den israeliska blockaden mot Gaza som i många år har gjort det svårt att bland annat få in byggmaterial, nu kommer att lyftas så att återuppbyggnaden kan komma igång.

Tillsammans med andra internationella organisationer som är verksamma i Palestina välkomnar Diakonia vapenvilan. 

”Våld och aggression kan inte bygga fred; den enda vägen till fred och säkerhet går genom rättvisa och erkännande av palestiniernas rättigheter, särskilt rätten till självbestämmande. Vi kräver inte bara ett omedelbart slut på våldet utan också att orättvisorna och de bakomliggande orsakerna till konflikten hanteras. Världen måste se till att folket i Gaza inte återigen överges i yttersta nöd, utan istället bemöts med medkänsla, solidaritet och medel att återuppbygga sina liv.” skriver vi tillsammans med organisationerna i ACT-nätverket.

I ett uttalande från Palestinian Non-Governmental Organizations Network (PNGO) och the Association of International Development Agencies (AIDA) understryker vi också att alla godtyckligt frihetsberövade måste släppas. Bland dem finns sjukvårdspersonal från Gaza som enligt rapporter utsätts för tortyr och hålls under omänskliga förhållanden. De nekas också grundläggande rättigheter som att få besök av Röda korset (ICRC) och juridisk representation i Israel. Vi understryker också att vapenvilan i Gaza inte får rättfärdiga ökat våld på Västbanken. Omvärlden måste övervaka, förebygga och agera mot våldet.

Två barn promenerar på en jordväg med ryggen mot kameran. De bär på en stor vit säck.

Behoven är enorma

Trots vapenvilan i Gaza är situationen fruktansvärd och det är barnen som drabbas värst. Tillsammans med våra samarbetsorganisationer ser vi nu till att hjälpen når fram där behoven är som störst. Ditt bidrag förhindrar att fler dör av brist på mat och sjukvård.  

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.