Våldet mot flickor kan stoppas med rätt stöd
2022-02-07Två dödsfall bland tonårsflickor på landsbygden i Zimbabwe har eldat på ilskan mot barnäktenskap bland jämställdhetsorganisationerna i Zimbabwe. Nu kräver de att regeringen ska anta ny lagstiftning.
Ferby Munyafi från Chiadzwa Village i Marangedistriktet var bara 15 år när hon förblödde under sin förlossning. 14-åriga Anna Machaya från samma område dog i liknande komplikationer. Diakonias samarbetsorganisationer kräver i ett gemensamt uttalande ett stopp för barnäktenskap och att förövare ställs inför rätta.
För att kunna stoppa det våld som tog tonårsflickornas liv, krävs pengar och uthållighet. Hälsoorganisationer behöver resurser för att nå flickor, kvinnor och hbtqi-personer med information och vård. Jämställdhetsorganisationer behöver medel för att förändra de normer och lagar som upprätthåller förtrycket. Forskning har visat att just deras insatser ofta är avgörande.
Skillnad för flickor, kvinnor och hbtqi-personer
Det svenska biståndet i Zimbabwe är ett exempel på hur vi kan göra skillnad. 2018 ökade Sida stödet till sexuella och reproduktiva rättigheter i landet efter att andra givare hade försvunnit, inte minst genom att USA begränsade stödet till dem som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter genom den så kallade munkavle-regeln, också känd som Mexico City-policyn. Med hjälp av svenska resurser har Population Services Zimbabwe kunnat ge många flickor och kvinnor tillgång till moderna preventivmedel och mediciner, utbildning om sex och samlevnad, rådgivning och service kring säkra aborter med mera.
Sverige är ett av de länder som ger störst andel av vårt bistånd till jämställdhetsarbete. Det betyder inte att vi ger tillräckligt – behoven är enorma och biståndet till jämställdhetsorganisationer borde öka. Men genom en bråkdel av våra gemensamma pengar gör vi stor skillnad för flickor, kvinnor och hbtqi-personer runt om i världen. Sidas jämställdhetsexperter betonar hur viktigt det är att ett land som Sverige stödjer kvinnorättsrörelsen, både i det uthålliga politiska arbetet och i de akuta insatserna, för att skapa säkerhet för kvinnorättsförsvarare under hot.
Indragna projekt lämnar människor i sticket
Men vårt bistånd är hotat. Moderaterna vill sänka biståndets budget till 0,7 procent av BNI och Sverigedemokraterna kan tänka sig att halvera det vi ger.
Skillnaden kan verka marginell, men det är den inte. För bakom varje indraget projekt finns bortprioriterade abortkliniker och förlorade säkerhetssystem för feminister som utmanar diktatorer. Där finns också indragna kampanjer, politiker som inte längre ställs till ansvar för korruption, våldsutsatta hbtqi-personer som inte nås av den där utsträckta handen som kan rädda liv. Det finns inget marginellt med det.
Feminism är lösningen
Ingen rättvisa utan jämställdhet
Diakonias opinionsarbete har en tydlig ledstjärna – feminism. Varför? För att överallt i världen är det just flickor, kvinnor och HBTQI-personer som drabbas hårdast av fattigdom och förtryck
Följ biståndsdebatten!
Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.