Nyhet

Vad händer med biståndet?

2024-11-08

Regeringen nedmonterar det svenska biståndet steg för steg. De som drabbas är människorna som behöver biståndet som mest.

I en tid av växande globala utmaningar är det viktigt att länder som Sverige fortsätter vår stolta tradition av ett starkt demokratibistånd och globalt ledarskap i rättvisefrågor. Så är däremot inte fallet när Diakonia sammanfattar vad som har hänt med svenskt bistånd de senaste två åren. Vi ser nu en utveckling där Sverige allt mer sluter sig från sin omvärld.

1. Enprocentsnivån överges
Den nya regeringen tillträder 2022 och enprocentsnivån för biståndet slopas. En överenskommelse Sverige har stått bakom i över 50 år och som betyder att vi avsätter en hundradel av våra inkomster till människor som lever i fattigdom och förtryck.

2. Sverige sluter sig från omvärlden
Regeringen beslutar om en ny riktning för biståndet. Istället för att stötta människors arbete att kämpa för frihet och mot fattigdom, prioriteras nu minskad migration och ökad svensk export.

3. Kritiska röster tystnar
Regeringen tar bort stödet till svenska civilsamhällets informationsarbete. Pengar som användes för att granska makthavare, lyfta röster som sällan hörs i Sverige och sprida kunskap om situationen i olika länder och om vilken skillnad biståndet gör. Med andra ord, samtidigt som biståndet görs om, tystas kritiker och röster om biståndet.

4. Förändringar som gör skada
Regeringen förändrar stödet till samarbete mellan svenska och lokala biståndsorganisationer. Effekten blir att avtal med 1 750 organisationer globalt sägs upp. Det är nu osäkert om livsviktigt arbete som berör miljontals människor kan fortsätta. Längst ned på sidan ser du fyra exempel på projekt som pausas eller riskeras att avslutas.

5. "Vattna där gräset redan växer"
I september 2024 tillsätts Benjamin Dousa som ny biståndsminister och säger att Sverige ska vattna där gräset redan växer. I praktiken säger ministern att vi ska överge de länder som har det svårast. Det går emot biståndets syfte om att finnas på de platser och för de människor som behöver biståndet som mest. Under 2024 avslutas även biståndet till ett flertal länder, däribland Kambodja, Sydsudan, Mali och Burkina Faso.

6. Biståndsnivån bryter mot internationella överenskommelser
I höstbudgeten 2024 minskas biståndet ytterligare. Allt pekar på att Sverige snart når skammens gräns och hamnar under FN:s och EU:s miniminivå. Regeringen tar samtidigt en rekordstor andel av biståndspengarna till migrationskostnader i Sverige och till återvandring.

Exempel: Fyra projekt som avslutas eller pausas

1. Ett innovativt projekt i Burkina Faso som går ut på att skapa alternativa inkomstkällor och omskolning för de fattiga kvinnor som utför könsstympning av flickor.

2. Stödet till en partnerorganisation som skyddar livet för utsatta miljö- och människorättsförsvarare i ett av världens farligaste länder, Honduras. Hittills har organisationen räddat livet på 1 093 personer. 

3. Ett proaktivt projekt med kristna och muslimska ledare i Mozambique för att få slut på barnäktenskap och arbeta med flickor som redan tvingats gifta sig. 

4. Traumarådgivning och möjlighet till inkomst för våldsutsatta kvinnor på flykt undan kriget i Myanmar. Dessa lämnas helt åt sitt öde – få vågar göra detta livsviktiga jobb. 

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva