Nyhet

Trosbaserade organisationer viktiga för tillgång till SRHR

2024-11-21

Trosbaserade organisationer kan spela en unik roll i att öka tillgången till global sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Det visar en ny studie genomförd av Diakonia i samarbete med andra svenska trosbaserade organisationer och Karolinska Institutet.

Att fatta beslut om sin egen kropp och sexualitet är en mänsklig rättighet. Idag inskränks den möjligheten allt oftare och på många håll är tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) mycket låg. Dessutom kan det vara svårt att synliggöra problem kopplat till SRHR, när frågor såsom könsbaserat våld, könsstympning eller abort inte kan diskuteras öppet eller rentav är tabu.

Diakonias samarbetsorganisationer arbetar för att öka tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, men även för att påverka normer och politiska beslut. Nu visar en studie att just trosbaserade organisationer spelar en unik roll i detta arbete.

Studien The community trusts us: Faith based organisation’s role in advancing SRHR globally*, bygger på intervjuer med organisationer från bland annat Benin, Kenya och Zimbabwe. Den visar att trosbaserade aktörer har förutsättningar att arbeta effektivt med SHRH-frågor eftersom de ofta är en del av lokalsamhället. De vet vilka normer och sedvänjor som råder, och kan anpassa verksamheten utifrån dessa för att nå bästa möjliga resultat. Ofta har de inarbetade sätt att nå de mest marginaliserade, och för att förändra de strukturer som skapar ojämlikhet. Detta, i kombination med en djup kunskap om det samhälle man verkar i, är enligt studien avgörande för att bygga förtroende hos de människor man arbetar med.

”Trosbaserade organisationer har ofta en djup förståelse för de samhällen de är aktiva i. Om de väljer att stärka SRHR där det är svårt eller kontroversiellt, har de extra goda förutsättningar att göra så. Studien visar hur religiösa aktörer banat väg för att förse fler människor tillgång till SRHR-vård och rättigheter”, säger Jenny Enarsson, genderrådgivare på Diakonia.

Studien pekar också på att trosbaserade aktörer vet att det tar tid att skapa acceptans kring SRHR-arbete, och har siktet inställt på långvariga samarbeten. Förutom att finnas på plats, har organisationerna dessutom ofta hjälp av omfattande volontärnätverk och kan mobilisera ett stort antal människor för att nå bredare samhällsgrupper. Det ger dem en unik möjlighet att sprida SRHR-budskap och driva förändring på djupet.

*Studien är genomförd av Diakonia tillsammans med Karolinska Institutet, Act Svenska Kyrkan, Islamic Relief och Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU) och har gjorts inom ramen för the Swedish Platform for Global Sexual and Reproductive Health and Rights Issues.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev