Sviker Sverige världen?
2021-10-15Svenskt bistånd har i många år gått till arbetet för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i världen. Nu höjs röster för att istället prioritera problemen hemma, vilket inte bara hotar detta utvecklingsarbete utan även den svenska identiteten.
Sveriges biståndshistoria började redan på 1800-talet, när svenska folkrörelser och missionskyrkor bedrev socialt arbete i fattiga länder. Biståndet som vi känner det idag har ungefär 60 år på nacken och de senaste femton åren har riksdagspartierna varit eniga om att en procent av den svenska budget är en lagom nivå att lägga på så kallat internationellt utvecklingssamarbete, som biståndet heter med en mer teknisk term.
Men på senare tid har två riksdagspartiet märkt ut sig genom att avisera att de kommer att minska biståndet om de kommer till makten. Moderaterna vill skära bort nästan en tredjedel av biståndsbudgeten, medan Sverigedemokraterna vill halvera den samma. Anledningen som de uppger är att pengarna behövs på hemmaplan och att det hela handlar om prioriteringar.
– Idag behövs enorma reformer i Sverige, inte minst för att få bukt på gängkriminaliteten, säger Helena Storckenfeldt som är biståndspolitisk talesperson för Moderaterna.
Ansvarslöst att minska biståndet
Diakonias Magnus Walan har följt biståndsfrågan i över 25 år. Han är bekymrad över utvecklingen och tror att en sänkning av biståndsbudgeten kommer få enorma konsekvenser för exempelvis arbetet med demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet ute i världen:
– Ja, jag är orolig, jag tycker att det är ansvarslöst av de här partierna att argumentera för den här typen av neddragningar. Vi har råd med en hundradel av vårt välstånd.
Gudrun Brunegård, från Kristdemokraterna, och Camilla Hansén från Miljöpartiet vill bägge även i fortsättningen se ett bistånd på samma nivå, eller till och med högre.
– Miljöpartiet resonerar i termerna att det här är lägsta nivån. Vi gör budget ganska långt i förväg och stora katastrofer händer snabbt, så då behöver man vara beredd på att pytsa in mer, förklarar Camilla Hansén partiets inställning och passar på att ifrågasätta om Kristdemokraterna kommer att stå upp för biståndet i om det blir aktuellt att förhandla budgeten med Moderaterna.
– Ni kan lita på att vi kommer att fortsätta att göra allt vad vi kan för att vi ska hålla fast vid det även i en kommande M-KD-regering, försäkrar Gudrun Brunegård.
Personlig reflektion
"Bistånd handlar om vilka vi vill vara"
Diakonias policy- och påverkanschef Mattias Brunander har lyssnat på vårt poddsamtal mellan Gudrun Brunegård, Kd, Camilla Hansén, Mp och Helena Storckenfeldt, M, och ger här en personlig reflektion.
Lyssna på fler avsnitt!
Följ biståndsdebatten!
Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.