En grafisk bild av två händer som håller en människa.
Debatt

Sverige: rösta ja för mänskliga rättigheter och miljö!

2024-03-14

Fredag kan bli en ödesdag för mänskliga rättigheter och miljö. Då får EU-länderna en ny chans att rösta ja till en EU-lag som reglerar företags ansvar för mänskliga rättigheter, miljö och klimat.

Arbetet med lagen, även kallad CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) har pågått i fyra år. En bred uppslutning från civilsamhället, akademin och fackförbundsrörelsen – totalt runt 70 röster – uppmanar nu Sverige att rösta ja!

Företag som bidrar till brott mot mänskliga rättigheter, som driver på korruption och som bryter mot miljöregler orsakar enorma skador och hindrar en utveckling mot bättre levnadsvillkor och en demokratisk utveckling. Globalt arbetar 160 miljoner barn och 25 miljoner människor är fast i tvångsarbete. Dessutom skövlas 2 400 träd varje minut. Det är tydligt att frivilliga riktlinjer inte räcker. Världen kan inte vänta längre.

Sverige har tidigare som enda land aviserat att de tänker rösta nej till EU-lagen. Det är obegripligt när både små och stora företag vill ha en jämlik spelplan för konkurrens på schyssta villkor.

Diakonias expert på företag- och rättighetsfrågor Joakim Wohlfeil säger:

– Sveriges agerande att bromsa lagen är både oansvarigt och omodernt. Detta drabbar utsatta människor vid exempelvis oansvarig utvinning av mineraler, men också alla företag som arbetar med hållbart företagande och vill ha rättvisa konkurrensvillkor

Några exempel på företag som driver på för att lagen skall antas är svenska företag som Ericsson, Scania och IKEA. Även andra näringslivs- och civilsamhällesorganisationer har i en rad olika upprop uttryckt sitt stöd, exempelvis AIM, European Brands Association (som representerar över 2500 företag), World Business Council for Sustainable Developement (som representerar över 250 globala bolag).

Joakim Wohlfeil avslutar:

– Världen kan inte vänta längre, Sverige behöver visa handlingskraft, kompromissvilja och rösta ja till CSDDD.

En man i rutig skjorta står i ett torrt fält av gräs.
Jordbrukaren Manguntje Patson visar delar av sin numera uttorkade åkermark. Bolaget, som i strid med lagar och regelverk har dränerat bevattningskanalerna, hotar och skrämmer bönder som kräver att lagarna skall följas. Här arbetar Diakonias partners för att bekämpa korruption och laglöshet.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva