Förstörda hus efter bombningarna i Gaza.
Nyhet

Kriget i Gaza har pågått i ett år

2024-10-07

Ett år har gått sedan den 7 oktober 2023, dagen då Hamas genomförde sin fruktansvärda attack, och Israel inledde det blodiga kriget i Gaza.

I ett år har vi sett barn dödas och lemlästas. Vi har sett bomber och bulldozrar smula sönder stadsdel efter stadsdel. Vi har sett civila svälta, och sjukdomar grassera. Sopbergen har vuxit, brunnar har förstörts, vattenbristen har varit svår. Katastrofrapporterna har avlöst varandra från det helvete som civilbefolkningen i Gaza, och den israeliska gisslan, lever i sedan 12 månader tillbaka.

Ett obeskrivligt lidande

Lidandet är bortom ord. Men mitt i detta elände ser vi också medmänskligheten och den starka viljan att hjälpa och stötta. På ett närmast mirakulöst sätt lyckas våra kolleger och samarbetsorganisationer inne i Gaza finna styrka och ork att inte bara överleva och hjälpa sin familj, utan också finnas till för andra i sin närhet. Många av dem har själva tvingats fly många gånger, de bor i tältläger med knapp tillgång till toalett, brist på mat och med en ständig rädsla för bomber, prickskyttar och drönare. Ändå lyckas våra kolleger ta sig till jobbet och kämpa för en drägligare tillvaro för de allra mest utsatta.

Vi vill rikta ett varmt tack till dig som har skänkt pengar. Vi kan garantera att din gåva gör nytta. Du är med och lindrar nöden i Gaza. Tack!

På plats inne i Gaza samarbetar Diakonia med organisationerna Al Ard, Tamerinstitutet, Yes Theatre och de organisationer som finns i ACT-alliansens nätverk. Eftersom situationen i Gaza är så svår har alla våra samarbetsorganisationer behövt fokusera på nödhjälp. Vi delar ut mat, vatten, hygienartiklar, filtar, kläder, madrasser, ved, och andra förnödenheter. Men vi försöker också hjälpa med mer långsiktiga insatser. I synnerhet vill vi finnas där för barnen.

En lastbil med en vattentank och människor som samlats runt den.

Leken lindrar psykisk stress hos barnen

Tillsammans med Tamerinstitutet (som bla har tilldelats ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne för sitt arbete för barnlitteratur och läsfrämjande) ger vi livsavgörande psykosocialt stöd till barn och unga. Genom lekar och aktiviteter får barnen uttrycka sig och bearbeta allt det fruktansvärda de är med om. Den psykiska stressen är svår, och barnen riskerar att fara så illa att hela deras framtid påverkas. Att hjälpa barnen nu ökar chanserna att de kan bearbeta sina trauman och det motverkar psykisk ohälsa, fattigdom och konflikter i framtiden. I Gaza har skolorna hållit stängt sedan kriget började och genom Tamerinstitutet får barnen en chans till en meningsfull tillvaro och de får undervisning i läsning och räkning.

Tamerinstitutet informerar också barnen om säkerhet, bland annat faran med odetonerade vapen som kan finnas där barnen leker. De hjälper också barn med extra akuta behov att få träffa läkare, psykolog eller få annan professionell hjälp.

Stöd till odlingar ger mat och lindrar trauma

Diakonias samarbetsorganisation Al Ard jobbar vanligtvis med bönder. Före kriget täcktes hälften av Gazas livsmedelsbehov av inhemsk produktion. Nu har Israel har slagit ut det mesta av jordbruket, och förutom ett omfattande humanitärt stöd hjälper Al Ard också till att laga brunnar och bevattningsanläggningar, stöttar odlingar, bland annat grönsaksproduktion, och de har lyckats få in djurfoder så att kor, får och getter kan hållas vid liv och ge mjölk, ost och kött till den hungrande befolkningen.

Genom ett projekt med Musikhjälpen fokuserar vi och Al Ard extra mycket på barn mellan 6 och 18 år, som nu har varit utan skola i ett år. Det drabbar barnens utveckling och det finns ett stort behov av alternativ undervisning där barnen kan fokusera tankarna, och känna att de lär sig och utvecklas. I projektet ska vi hjälpa barnen och deras familjer att komma igång att plantera och sköta odlingar tillsammans. Det ger familjerna livräddande mat. Att ta hand om grödorna och se dem växa har dessutom en terapeutisk effekt. Det lindrar trauma och stress, och skapar lugn i det kaos som råder. Barnen lär sig att odla hållbart, de får lära sig tänka kritiskt, att arbeta praktiskt, att samarbeta, och de får också kunskaper om näringslära. De får en känsla av hopp och samhörighet och att de bidrar till att utveckla samhället.

Projektet handlar alltså inte bara om att producera livräddande mat, utan också långsiktigt om att barnen ska få självförtroende, kunna vara med och påverka samhället och att öka möjligheterna till en bättre ekonomisk och social situation. Barnen kommer också att få psykologiskt stöd.

Genom att odla grönsaker för försäljning utvecklas dessutom handeln och ekonomin.

För demokrati och mänskliga rättigheter

Vår samarbetsorganisation Yes Theatre arbetar vanligtvis i Hebron på Västbanken. Med teater som metod arbetar de för demokrati och mänskliga rättigheter. Genom teatern får unga människor en möjlighet att hitta sin röst och uttrycka sig. Efter den 7 oktober flyttade de en del av sin verksamhet till Gaza, för att bistå i den desperata situation som råder. Genom Yes Theaters aktiviteter får barnen psykosocialt stöd och en samvaro med andra barn och vuxna, där de får uttrycka sig och tänka på annat än kriget.

Våra samarbetsorganisationer på plats i Gaza arbetar i extrema förhållanden. Nöden finns överallt och behoven är enorma. Men vi ger inte upp. Gaza behöver allt vårt stöd. Stort tack till dig som är med oss och gör skillnad!

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.