I vägen för företagsjättar
2021-03-15Allt fler attackeras när de protesterar mot att företag förstör deras närmiljö och riskerar deras liv och hälsa. Man hade ju kunnat tro att de svenska företagen skulle vara bäst i klassen. Men återkommande granskningar visar att de inte gör tillräckligt för att försäkra sig om att deras verksamhet inte påverkar människor och miljö negativt. Vad krävs för att företag ska respektera mänskliga rättigheter?
Ur innehållet:
Allt fler människor- och miljörättsförsvarare attackeras
– Det kan handla om hot om våld, misshandel eller till och med mord. Men också att man dras in i en utdragen och kostsam rättsprocess där man riskerar ett straff som är oproportionerligt, förklarar Malena Wåhlin, projektledare på organisationen Swedwatch.
Frivilliga riktlinjer följs inte
– Man kan använda sig av frivillighet som begrepp, men det korrekta begreppet är ju straffrihet, eftersom det inte kostar något att inte ha detta på plats, konstaterar människorättsjuristen Parul Sharma.
Utveckling på bekostnad av människor och miljö
– Diakonia är för företagande och utveckling. Men det måste ske inom planetens ramar och utifrån en respekt för människor, säger Åsa Beckius, policyrådgivare inom privatsektor frågor på Diakonia.
Lyssna på fler avsnitt
Diakonias arbete för hållbart företagande
Företagen måste ta sitt ansvar
För att nå målen i Agenda 2030, och uppnå långsiktigt hållbar utveckling som främjar jämställdhet, måste även privata aktörer vara med. Genom handel, investeringar och verksamhet i fattiga länder skapas jobb som bidrar till ekonomisk utveckling och till att lyfta människor ur fattigdom. Men företag kan också orsaka kränkningar av människors grundläggande mänskliga rättigheter.
Följ biståndsdebatten!
Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.