En bild av en lastbil med en stor vattentank och människor runt omkring.
Nyhet

Hit går stödet till Gaza

2024-05-23

Kriget i Gaza har pågått i över ett halvår. Lidandet är bortom ord. Vi ser varje dag hur människor dödas, skadas och svälter. Mitt i den pågående katastrofen arbetar våra samarbetsorganisationer hårt för att hjälpa där behoven är som störst. Vi vill ge ett stort tack till dig som gett en gåva till Gaza! 

Omfattningen av förstörelse och dödsfall i Gaza är något vi aldrig sett tidigare. Våldsamheterna eskalerar för var dag som går. Den humanitära krisen förvärras av att det är extremt svårt att få in förnödenheter. På plats inne i Gaza samarbetar Diakonia med organisationerna Al Ard, Tamerinstitutet och de organisationer som finns i ACT-alliansens nätverk.

– Alla är i behov. Nästan allt vi delar ut går till kvinnor och barn. Nöden är utbredd, de humanitära behoven är enorma. Även de som var rika före kriget svälter idag, berättar Fuad Abu Seif som arbetar på Al Ard.

Tack vare vår lokalkännedom och kontakter i området, kan vi lokalisera de varor som finns inne i Gaza och distribuera där det behövs som mest. Det handlar till exempel om hygienartiklar som tvål, dambindor och blöjor. I denna situation kan det vara livsavgörande eftersom det förhindrar spridning av sjukdomar. En del saker kan köpas från folk som säljer sina egna kläder, filtar och madrasser.

Israels attack i Rafah

De senaste dagarnas rapportering från Gaza vittnar om en verklighet bortom ord. Nu måste ett eldupphör till stånd och vi uppmanar igen Israel att fullt ut uppfylla sina skyldigheter enligt internationell humanitär rätt.

Stöd till matproduktion i Gaza

Diakonias samarbetsorganisation Al Ard uppskattar att 85 procent av jordbruket i Gaza har förstörts i kriget.

– Före kriget producerades nästan hälften av livsmedelsbehovet inom Gaza. Nu har åkrar förstörts, djur har dödats, gårdar har bombats eller bränts ner, säger Fuad Abu Seif. 

Organisationen stöttar de bönder som fortfarande har tillgång till sin jordbruksmark genom att hjälpa till att odla och producera mat där det är möjligt. De köper också livsmedel från de bönder som lyckats behålla någon del av sin produktion. Maten delas sedan ut till nödställda. Eftersom medarbetarna i våra samarbetsorganisationer själva bor i Gaza så har de kontakter och lokalkännedom, och de försöker hitta alla möjliga sätt att bistå människor i nöd.   

Al Ard koordinerar utdelningen av förnödenheter med de lokala kommittéerna som finns i varje läger eller skola, för att försäkra sig om att hjälpen kommer rätt.  

Psykosocialt stöd till barn och unga

Tillsammans med Tamerinstitutet arbetar vi även med att ge psykosocialt stöd till de barn och unga som lever i en mardröm. Redan innan kriget bröt ut var vardagen svår för barnen i Palestina, men just nu lever de i förhållanden som inget barn ska behöva uppleva. Därför kan det psykosociala stödet vara livsavgörande. Genom lekar och aktiviteter får barnen prata och bearbeta allt de går igenom. Diakonia har daglig kontakt med några av dem som jobbar i insatsen, och de berättar hur de varje dag försöker hitta sätt att aktivera barnen, ge dem små stunder av lek och glädje och psykosocialt stöd.

Allt stöd behövs

Våra samarbetsorganisationer på plats i Gaza arbetar i extrema förhållanden. Nöden finns överallt och behoven är enorma.

– Människorna i Gaza är rädda för att den här situationen ska normaliseras, att världen vänjer sig, säger Fuad Abu Seif på Al Ard. 

Men vi ger inte upp. Gaza behöver allt vårt stöd. Stort tack till dig som är med oss och gör skillnad!

En lastbil med en vattentank och människor som samlats runt den.

Varje gåva gör skillnad

Efter månader av krig och svält är den humanitära situationen i Gaza akut. Vi fortsätter tillsammans med våra samarbetsorganisationer att hjälpa där nöden är som störst.

Stort tack för din gåva!

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.