En grafisk bild föreställande ett öga.
Debatt

Global oro för svenskt bistånd 

2024-05-13

Sverige äventyrar grundläggande principer för internationellt utvecklingssamarbete. Det menar 340 organisationer i 60 länder i ett öppet brev till OECD DAC, där de ställer sig kritiska till de plötsliga förändringarna inom svenskt bistånd.

Regeringens biståndsreformer den senaste tiden har skickat chockvågor över hela världen. Nu går 340 civilsamhällesorganisationer samman och varnar för vilka konsekvenser det får för flera av Sveriges internationella åtaganden inom biståndet.

”Vi är allvarligt oroade över de signaler som kommer från de abrupta beslut som fattats den senaste månaden i Sverige.” 

Brevet, som även Diakonia signerat, är adresserat till Carsten Staur, ordförande för OECD DAC, men även utrikeshandels- och biståndsminister Johan Forssell och Sidas generaldirektör Jakob Granit har fått varsin kopia. I brevet lyfts bland annat regeringens uppdrag till Sida att utreda konsekvenserna om myndigheten tar över folkrörelsebiståndet* redan till årsskiftet.

Organisationerna menar att Sveriges regering skrotar principen om meningsfull och inkluderande konsultation, eftersom avtalen med 1750 civilsamhällesorganisationer i 90 länder nu snabbt sägs upp utan en seriös konsultation eller dialog.

I brevet poängteras också att regeringen med sitt beslut bortser från decennier av viktiga samarbeten och erfarenhetsutbyten mellan globala syd och globala nord. Det, menar de undertecknande organisationerna, kommer att skada global solidaritet och de relationer som idag finns inom det internationella civila samhället.

*Den delen av biståndet som hanteras av svenska civilsamhället genom så kallade strategiska partnerorganisationer. Målet med biståndet är att bidra till att stärka det civila samhället i samarbetsländer tillsammans med lokala aktörer. Totalt innefattas 1 750 organisationer som kämpar mot fattigdom och förtryck i över 90 länder.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva