Nyhet

Fortsatt akut läge i Gaza - Diakonia på plats

2025-02-05

Vapenvilan ger Gazaborna andrum, men nöden är fortfarande stor. Diakonias samarbetsorganisationer finns på plats bland de hundratusentals människor som just nu försöker återvända till sina hem.

– Rädslan för att kriget ska ta fart igen är stor. Var finns respekten för internationell rätt och humanitära principer? säger Renad Qubbaj på Tamerinstitutet.

På Västbanken har det brutala våldet eskalerat. Bosättare och israelisk militär trakasserar, hotar och dödar palestinier, både vuxna och barn.

Sedan vapnen tystnade har hundratusentals Gazabor vandrat hemåt. För att minska risken att barn kommer bort i tumultet har Diakonias samarbetsorganisation Tamerinstitutet delat ut armband där föräldrarna kan skriva namn och telefonnummer.

Tamerinstitutet informerar också om odetonerade vapen som kan finnas där barnen leker och som kan vara livsfarliga.

Sover i kyrkan

Många människor kommer nu hem och upptäcker att deras hus är totalförstörda, och de står utan tak över huvudet. Många kan inte ens hitta hem till sitt kvarter eftersom bulldozrar har förvandlat hela stadsdelar till månlandskap.

– Bristen på boende är akut. Var ska alla hemlösa bo? säger Nader Abu Amsha, som är chef för Diakonias samarbetsorganisation inom ACT-nätverket, DSPR.

Han berättar att många palestinier, både kristna och muslimer tillbringar nätterna i kyrkan, på dagarna försöker de röja och bygga upp sina hem igen.

Letar i massgravar

Många tusen människor saknas och tros ligga under rasmassor eller i massgravar. Fruktansvärda scener utspelas när människor gräver i massgravar i ett sista försök att hitta sina kära. Men kvarlevorna är inte längre identifierbara. I den här svåra situationen är behovet av psykosocialt stöd stort. DSPR försöker att finnas där för dem som är i störst behov av hjälp. DSPR delar också ut mat och vatten och ger sjukvård och vägledning.

Sjukvård för barn och gravida

DSPR driver kliniker och vårdcentraler. I klinikerna finns även tandläkare, apotek, laboratorier och psykosocialt stöd. Den största kliniken ligger i flyktinglägret Nuseirat. Vårdcentralen i Rafah tvingades slå igen när Israel invaderade i maj 2024. Nu har den öppnats igen och tar emot patienter.

– Just nu har vi har särskilt fokus på små barn, gravida, ammande kvinnor och undernärda barn, säger Nader Abu Amsha.

Mediciner och bränsle

DSPR försöker utnyttja vapenvilan till att få in så mycket mediciner och material de kan. Men det är inte enkelt. En del mediciner kräver kyla och det är svårt med kylskåp och lagringsutrymmen.

– Vi har fått in nya generatorer och vi försöker bunkra bränsle. Vi försöker bygga upp lager som kan hålla i några månader, men vi vill inte heller ta in för mycket eftersom allt vi får in riskerar att förstöras om kriget startar igen. Vi är väldigt rädda för det, säger Nader Abu Amsha.

DSPR har, liksom alla andra organisationer förlorat mycket i kriget.

– Det värsta är ju alla människoliv och lidandet. Men vi har också förlorat sjukvårdsutrustning, en hel klinik har blivit totalförstörd, inklusive tandläkare, laboratorium, och alla datorer, solpaneler, ja, allt. Vi har ännu inte kunna uppskatta hur stora värden det handlar om, säger Nader Abu Amsha.

Odlar mat

Även Diakonias samarbetsorganisation Al Ard, som jobbar med bönder och odling, har förlorat mycket. Under vapenvilan försöker de få in så mycket material som möjligt till Gaza. De reparerar brunnar och försöker få tillgång till bränsle så att de kan driva vattenpumparna. De försöker också under vapenvilan att inventera odlingsbar mark och få in fröer.

– Vi gör allt vi kan för att det ska bli möjligt att odla, även om striderna återupptas, säger Fuad Abu Seif på Al Ard. 

I dagsläget kommer det in runt 500 lastbilar med förnödenheter om dagen. Det är lika mycket som före kriget. Men nu är behoven mycket större, eftersom det råder brist på allt. Så det som kommer in är inte tillräckligt, men hjälpen som kommer in gör att rädslan för att svälta ihjäl inte är lika överhängande.

Skolorna är stängda

Skolorna i Gaza har varit stängda sedan kriget började. För att sysselsätta barnen och för att de inte ska missa all undervisning har Tamerinstitutet under en tid bedrivit skolverksamhet tre dagar i veckan. Nu när många elever försöker ta sig hemåt tillsammans med sina familjer, flyttar också undervisningen med.

– Vi registrerar barnen som följer vår undervisning i en databas, så vi har koll på vart de tar vägen och så att de kan fortsätta sin skolgång, säger Renad Qubbaj.

Bibliotek bombades

Böcker och hela bibliotek har totalförstörts. Det är väldigt ont om material i Gaza.

– Vi hoppas att det nu kommer att vara möjligt även för lastbilar med kommersiella produkter att komma in i Gaza. Givetvis måste nödhjälp i form av mat, vatten och mediciner prioriteras. Men även papper, pennor och böcker är viktigt att få in. Vi använder mycket böcker, berättelser och spel som verktyg i terapiverksamheten. Vi ser att samvaro är viktigt, både för barn och vuxna, säger Renad Qubbaj på Tamerinstitutet.

Vapenvilan måste fortsätta

Hur framtiden ser ut för Gaza är osäkert, och rädslan för fortsatt krig är stor.

– Uttalandet från Donald Trump, att USA ska ta över Gaza och hela befolkningen tvångsflyttas, är hårresande. Nu måste världens ledare på allvar stå upp och försvara den regelbaserade världsordningen, säger Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander.

Våldsamt på Västbanken

I skuggan av vapenvilan i Gaza har situationen förvärrats brutalt på Västbanken. Hem, växthus, odlingar, vägar och annan infrastruktur attackeras av bosättare och israelisk militär. Människor hotas, trakasseras, skadas, dödas och fördrivs. Den senaste tiden har också kor och getter stulits från bönder.  

– Det som händer på Västbanken nu är helt oacceptabelt. Västbanken får inte bli en förhandlingsbricka i det politiska spelet. Här måste även svenska politiker vara tydliga, säger Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander.

Samtidigt som våldet har ökat har vägspärrarna blivit fler och det har blivit ännu svårare att ta sig mellan olika platser på Västbanken. Resor som normalt tar en timme kan idag ta fem timmar eller mer på grund av långa väntetider i vägspärrar. Folk kan inte ta sig till sjukhus, till jobb och skolor. Transporter hindras och det har lett till prisökningar. Samtidigt har arbetslösheten ökat enormt  

– Livet har stannat upp, säger Fuad Abu Seif, på Al Ard. 

Situationen är mycket svår för befolkningen på Västbanken.

– Vi ser hur Israel attackerar barn och kvinnor på ett strategiskt sätt. Vi behöver stöd och beskydd, säger Renad Qubbaj på Tamerinstitutet.

Två barn promenerar på en jordväg med ryggen mot kameran. De bär på en stor vit säck.

Akut situation i Gaza

Trots vapenvilan i Gaza är situationen fruktansvärd och det är barnen som drabbas värst. Tillsammans med våra samarbetsorganisationer ser vi nu till att hjälpen når fram där behoven är som störst. Ditt bidrag förhindrar att fler dör av brist på mat och sjukvård.  

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.