Följeslagare i Palestina viktigare än någonsin
2024-12-12Vardagen på Västbanken präglas av våld, hot och rädsla. Situationen har förvärrats kraftigt den senaste tiden.
Internationella följeslagare gör stor skillnad bara genom att finnas på plats. Men framtiden är osäker efter att Sida har beslutat att dra in stödet.
Sedan Hamas attack den 7 oktober 2023, och Israels krig i Gaza, har bosättarvåldet på Västbanken eskalerat. Det är idag viktigare än någonsin tidigare att det finns internationella följeslagare som kan dokumentera övergrepp, ta emot vittnesmål och samla statistik som sedan vidareförmedlas till bland annat FN-systemet. Dessutom ger utländska följeslagare skydd och förebygger våld, genom sin blotta närvaro.
– Vi hör från många människor på Västbanken att följeslagarna är det enda skyddet de har nu. De säger att vi är de enda internationella som finns på plats och ser vad som händer, säger Erik Svanberg på Följeslagarprogrammet i Sverige.
Under de senaste två åren har mer än 20 byar på Västbanken utraderats.
– Många palestinier känner sig extremt ensamma och utsatta. Det internationella skyddet är avgörande för att de ska kunna bo kvar i sina byar, säger Erik.
I över 20 år har Sverige, tillsammans med ett 20-tal länder från alla världsdelar, deltagit i det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, EAPPI. Sedan starten har över 400 svenskar tjänstgjort som följeslagare i Palestina. Men nu har Sida alltså meddelat att det inte blir någon finansiering från och med januari 2025.
– Beslutet kommer i ett kritiskt ögonblick då programmets insatser för att främja rättvisa, skydda mänsklig värdighet och främja fred i regionen är viktigare än någonsin. Det är mycket oroande och beklagligt att den svenska regeringen, via Sida, har valt att dra tillbaka sitt stöd. Sverige har sedan starten spelat en betydande och konstruktiv roll. Beslutet riskerar att påverka livet för dem som är beroende av solidaritet och skyddande närvaro, säger Jerry Pillay, generalsekreterare för Kyrkornas världsråd som samordnar det internationella programmet.
Solidaritet, närvaro, information
Följeslagarprogrammet vilar på tre ben;
- Solidaritet med människor som vill leva i fred och rättvisa
- Preventiv närvaro, bara att följeslagarna finns på plats förebygger våld och oförrätter
- Samla information och statistik över brott mot internationell humanitär rätt och sprida den vidare till FN och andra aktörer, till exempel genom rapporter och föredrag inför människor på hemmaplan.
– Att finnas där och lyssna är en väldigt viktig del av programmet. Att ta emot vittnesbörd och föra vidare. Och just nu är solidariteten oerhört viktig, säger Maria Bäcklund på Följeslagarprogrammet.
Målet är en rättvis fred och att ockupationen upphör.
Säkerheten är viktig
De som åker ut som följeslagare är modiga, uppdraget är inte helt ofarligt, i synnerhet inte just nu. Men det finns ett tydligt utarbetat säkerhetsarbete och säkerheten är alltid högsta prioritet.
– Vi har varit tvungna att ställa om en del, för att inte utsätta följeslagarna för risker. Framför allt handlar det om var följeslagarna kan vara. Stora delar av Västbanken är idag väldigt osäkra. Säkerhetsläget analyseras löpande och vi ser till att inte komma för nära bosättare. Vi har blivit försiktigare, säger Maria Bäcklund.
Följeslagare agerar inte mänskliga sköldar. De söker inte konfrontation. Istället går de bredvid, eller steget bakom, personerna som de medföljer. Det kan vara barn som går till skolan, eller bönder som är på väg till sina åkrar. Följeslagarna ska inte riskera att hamna i skottlinjen.
På Västbanken samarbetar följeslagarprogrammet bland annat med Rabbis for Human Rights.
– Israeliska människorättsaktivister drar ett jättestort lass i att ha skyddande närvaro nu, säger Maria.
Sveriges kristna råd är huvudman för Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, i samverkan med tio kyrkosamfund och organisationer, bland andra Diakonia. Det svenska följeslagarprogrammet ingår i det internationella nätverket EAPPI.
Internationellt skydd är viktigare än någonsin i Palestina idag. Följeslagarna har funnits där i över 20 år och de är efterfrågade av FN, lokala organisationer och av civilbefolkningen. Ändå har Sida valt att avsluta finansieringen. Diakonia är en av organisationerna som står bakom Följeslagarprogrammet.
Diakonia i Palestina
Diakonia har arbetat i Palestina sedan slutet av 1960-talet. Våld, konflikt och diskriminering är en del av vardagen, och oftast drabbas barnen hårdast.
Diakonia arbetar för att alla sidor av konflikten ska hålla sig till folkrättens regler. Vi driver ett särskilt program som jobbar med internationell humanitär rätt.