Ett steg närmare sanningen i Colombia
2022-10-14Det svenska stödet till sanningskommissionen har varit ytterst värdefullt för konfliktens offer i Colombia. Det har bidragit till att deras röster blivit hörda, och att på så vis komma ett steg närmre sanningen om vad som har hänt under år av väpnad konflikt i landet. Nu ska kommissionens slutrapport diskuteras i riksdagen. En rapport som skapar förutsättningar för att kunna fortsätta bygga hållbar fred i landet.
Sanningskommissionens slutrapport har varit ett viktigt bidrag till fredsprocessen i Colombia och innehåller bland annat vittnesmål från olika grupper i samhället. Rapporten uppmärksammar faktorer som ledde till den långvariga konflikten i Colombia och kartlägger systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Syftet har varit att förklara hur kriget kunnat pågå i så många decennier. Det är ett viktigt verktyg för upprättelse och försoning och representerar början på en ny fas i fredsbyggandet.
Colombianska sanningskommissionen
- Sanningskommissionen grundades som ett resultat av fredsavtalet mellan FARC-gerillan och den colombianska regeringen år 2016, med uppgift att samla in vittnesmål från den väpnade konfliktens offer.
- Under tre år samlade sanningskommissionen in vittnesmål från 27 279 personer, genomförde 13 821 intervjuer och tog emot 890 rapporter.
- I juni 2022 släppte den colombianska sanningskommissionen sin slutrapport som uppmärksammar faktorer som ledde till den långvariga konflikten i landet.
Ett viktigt stöd för konfliktens offer
Det svenska stödet till den colombianska sanningskommissionen har varit centralt för deltagandet av konfliktens offer såväl som för de som lever i exil. Diakonia har varit en del av detta arbete att dokumentera övergrepp och dess orsaker under en lång tid, långt innan sanningskommissionen grundades.
– Vi förstod att fredsbyggandet i Colombia skulle kräva en stor dos sanning som kunde klargöra vad som hade hänt under dessa år av krig. En faktabaserad sanning där alla kunde berätta sin historia, berättar Cesar Grajales, landchef i Colombia för Diakonia.
Att stötta kvinnor och feministiska organisationer i deras vittnesmål var en viktig del av Diakonias arbete i strävan efter att fler röster skulle bli hörda. Röster från marginaliserade grupper i samhället, däribland afrocolombianer och flera urfolk vilka drabbats oproportionerligt hårt av kriget.
– Vi bidrog med rapporter och kvinnors röster i sökandet efter rättvisa för att synliggöra deras lidande under det väpnade våldet. En historia som länge varit osynlig”, säger Cesar Grajales.
Under den tid som sanningskommissionen fanns bidrog Diakonia framgångsrikt i mer än tio olika projekt för särskilt krigsdrabbade grupper. Nu ska den rapport som kommissionens arbete resulterat i presenteras och diskuteras i den svenska riksdagen.
Lyssna till de som tvingats fly våldet
På grund av den väpnade konflikten i Colombia har många tvingats i exil för att undkomma våldet. Under eventet i riksdagen kommer flera av de som idag lever i exil och som bidragit med ovärderliga vittnesmål till rapporten att delta. Även svenska civilsamhället och experter kommer medverka och kommentera olika delar av rapporten. Eventet hålls på inbjudan av riksdagsledamöterna Gudrun Brunegård (KD) och Mathias Tegnér (S), och organiseras tillsammans med Colombiagruppen, Diakonia, Act Svenska kyrkan.
Välkommen till Första kammaren i riksdagen den 19 oktober klockan 10.30. Anmäl dig till eventet redan nu.
Följ biståndsdebatten!
Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.