Nyhet

Dubbelmoral när Sverige sviker Jemens kvinnorättsförsvarare

2021-02-23

Regeringen tycker att det är viktigt att kvinnor deltar i fredsarbetet i Jemen. Samtidigt fortsätter de att exportera vapen till de stridande parterna trots åratal av vädjanden från jemenitiska kvinnorättsaktivister. Det är en provocerande dubbelmoral. Om Sverige på allvar vill hjälpa freden i Jemen måste regeringen genast sätta stopp för alla vapenaffärer som kan elda på konflikten.

I dag skriver utrikesminister Ann Linde och biståndsminister Per Olsson Fridh på Aftonbladets debattsida om kriget i Jemen. Ministrarna lyfter fram att det måste skapas en inkluderande fredsprocess för Jemen där kvinnor deltar fullt ut. De beskriver en sådan process som garantin för att Jemen ”inte ska falla sönder eller bli till en skådeplats för konflikt mellan externa aktörer.” På bilden jämte artikeln syns en man som bär en kista efter en saudisk attack.

"Sluta beväpna de som strider"

Låt oss vara tydliga med några saker. Jemen har på många sätt redan fallit sönder. Landet är redan en skådeplats för ett krig mellan externa aktörer, till exempel Saudiarabien. Detta borde vara tydligt för Ann Linde, som för ett år sedan själv var på besök i Jemen. Kvinnorättsförsvarare och kvinnliga fredsaktivister från Jemen har under lång tid vädjat till Sverige och andra länder att sluta beväpna dem som krigar i deras land. Att regeringen nu har mage att tala om vikten av kvinnors deltagande i fredsarbetet, när man under många år har ignorerat deras vädjanden om att stoppa vapenexporten, är provocerande.

Statistik från myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) visar att Sverige under 2020 exporterade bomber, torpeder, raketer och missiler till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – länder som båda krigar i Jemen och som i flera FN-rapporter har identifierats som ansvariga för krigshandlingar som anses strida mot krigets lagar.

Sätt stopp för vapnen

Det finns exempel på när Sverige har följt sina egna föresatser. Under 2019 beslutades att exporten av krigsmateriel till Turkiet skulle upphöra på grund av landets invasion av de kurdiskkontrollerade områdena i Syrien. ISP hänvisade till att Utrikesdepartementet hade konstaterat att Turkiet inte var en lämplig mottagare av svensk krigsmateriel, och drog tillbaka redan givna tillstånd för export. Detta visade att UD mycket väl kan ta beslut om att stoppa vapenexport.

Om Sverige på allvar är intresserade av att lyssna på Jemens fredsbyggare och kvinnorättsförsvarare måste regeringen sätta stopp för alla typer av vapenaffärer som kan fortsätta att elda på konflikten. Det måste även gälla så kallade följdleveranser som görs till vapensystem som har exporterats tidigare. Kommer Ann Linde ge besked vid den utrikespolitiska debatten imorgon om att Sverige nu tänker lyssna till kvinnorna i Jemen och stoppa vapenaffärerna?


Kvinna på ett fält dricker vatten

Diakonias arbete för hållbar utveckling

Att nå de globala målen kräver resurser

Det finns ett glapp mellan de resurser som krävs för att nå de globala utvecklingsmålen och de resurser som utvecklingsländer har till sitt förfogande. För att komma åt det glappet behövs politiska reformer av de finansiella systemen.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva